Άφησε το βελόνι κι έπιασε το τιμόνι

> Είχε βγάλει μόνο το Δημοτικό σχολείο, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να κάνει   άλματα στη ζωή της , που πολύ λίγες γυναίκες τα τόλμησαν. Μιλάμε για την Θερμιώτισα Βασιλική Βαγιάννη, που αν και ξεκίνησε ως  μοδίστρα  δεν δίστασε,  να μάθει να οδηγεί στην Αθήνα  την δεκαετία του 1960 και να γίνει η δεύτερη γυναίκα οδηγός  ταξί στην Ελλάδα. 

> Μάλιστα το περιοδικό «Φαντάζιο» φιλοξένησε το 1978 δισέλιδη  συνέντευξή της.  Τη συνέντευξη αυτή μας είχε  παραχώρησε  ο ανιψιός της Θ. Ψαριανός , ενώ ταυτόχρονα είχε μιλήσει στην τότε  μαθήτριάς μας  Γιώτα Ψαθά λέγοντάς της  πολλά πράγματα για τη ζωή της και τις δραστηριότητές της.

> Στο φετινό ημερολόγιο του σχολείου το  πορτραίτο της αποτελεί ένα από τα 12 θέματα που φιλοξενούμε. Το υλικό προέρχεται από το πρόγραμμα  ¨Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου , που υλοποιούμε από το 2019 με τη συνεργασία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης.

 

H δεύτερη γυναίκα ταξιτζού στην Ελλάδα

-Ήμουν μοδίστρα προηγουμένως. Επειδή όμως ο γαμπρός μου είχε ταξί και δεν μπορούσε να βρει έναν οδηγό της προκοπής αποφάσισα να παρατήσω τη βελόνα και να πιάσω το τιμόνι. Τότε υπήρχε μόνο μια γυναίκα οδηγός ταξί σε όλη την Ελλάδα. Έτσι εγώ έγινα  η δεύτερη γυναίκα ταξιτζού στην Ελλάδα.

-Κάνει εντύπωση  στους πελάτες σας το  ότι είστε γυναίκα;

-Και βέβαια!!!! Άλλα όλοι δείχνουν ευχαριστημένοι. Θυμάμαι μια Σκωτσέζα που μόλις είδε ότι ήμουν γυναίκα, ενθουσιάστηκε τόσο, που χόρευε μέσα στο ταξί  τραγουδώντας «Τα παιδιά του Πειραιά» Μου έδωσε μάλιστα το μεγαλύτερο πουρμπουάρ που έχω πάρει ποτέ: 500 δραχμές!!!

-Οι άνδρες συνάδερφοι σας πώς σας αντιμετώπιζαν;

-Στην αρχή σοκαρίστηκαν. Τώρα το συνήθισαν κάπως.

-Θυμάστε κάποιο περιστατικό;

-Ήμουν στην Κηφισό όταν ένας συνάδερφος με πήρε από πίσω βρίζοντας με τα χειρότερα λόγια και κλείνοντας μου τον δρόμο. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τα σίδερα Χαλανδρίου οπότε εγώ για να σταματήσει πια, έπιασα τη δεξιά λωρίδα  και σταμάτησα για να φύγει και να κάνω την δουλειά μου. Αυτός όμως ήρθε επίτηδες και μου τράκαρε την πόρτα!! Έτσι του ’κανα μια αναφορά στην Τροχαία. Τελικά όμως δεν έγινε η δίκη, γιατί  έδωσα τόπο στην οργή.

-Σας τυχαίνουν συχνά τέτοιες περιπτώσεις;

-Ναι δυστυχώς. Συνήθως μάλιστα οι επαγγελματίες είναι αυτοί που τα βάζουν περισσότερο μαζί μου: Είτε τρόλεϊ οδηγούν είτε φορτηγό γεμάτο άμμο, όλοι προσπαθούν να με προσπεράσουν και να μου κάνουν δύσκολη τη ζωή…

Συγγραφέας: 
avalesis