Το σπήλαιο - ασκητήριο του Αγίου Θυμιανού

@@ Στην περιοχή της Θερμής Λέσβου, στον τόπο μας, υπάρχουν πολλά σπήλαια. Τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν εξερευνηθεί ακόμη. Τα πιο γνωστά σ΄ εμάς είναι του Αγίου Θυμιανού, του Αγίου Φιλίππου και του ‘Αγιου Γιάννη του Καταφύγη.

@@ Το σπήλαιο του Αγίου Θυμιανού, που γιορτάζει σήμερα 20 Ιανουαρίου  βρίσκεται απέναντι από τον “Παλαμά” ,την βουνοσειρά , που δεσπόζει στο φαράγγι της Θερμής και είναι το πιο αξιόλογο από τα 3 σπήλαια-ασκητήρια της περιοχής.

@@ Το βάθος του φθάνει τα 10 μέτρα. Το σπήλαιο με το ομώνυμο ξωκλήσι του Αγίου λειτουργείται κάθε 20 Ιανουαρίου. Πήρε το όνομα από τον ασκητή Ευφημιανό, που εκ παραδρομής έφθασε να ονομάζεται σήμερα Άγιος Θυμιανός.   

@@  Αυτά τα υπέροχα σπήλαια είναι δημιουργήματα της Φύσης. Ενδογενείς και εξωγενείς δυνάμεις ( σεισμοί, κατολισθήσεις, βροχές, άνεμος ), τα διαμόρφωσαν σιγά – σιγά με το πέρασμα των χρόνων. Και στα τρία αυτά σπήλαια έζησαν ασκητές, γι’ αυτό και υπάρχουν μικρά εκκλησάκια μέσα τους.

@@ Σήμερα αρκετός κόσμος πεζοπορεί στο φαράγγι της Θερμής για να γνωρίσει από κοντά τα σπήλαιά του. Στη διαδρομή τους  βρίσκουν χελώνες,  μαζεύουν σαλιγκάρια και μανιτάρια, βγάζουν χόρτα , θαυμάζουν την υπέροχη θέα.

@@ Για το φαράγγι και τα σπήλαια αυτά, που τα έχουν επισκεφθεί πολλοί μαθητές με τις οικογένειές τους το Δ.Σ. Λουτρόπολης έχει εκδώσει  CD-ROM στα πλαίσια του δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO.

Συγγραφέας: 
avalesis