ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΥΛΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΙΑΧΤΡΩΝ

       Ο σχολικός κήπος με τη δημιουργική πορεία του στο χώρο και στο χρόνο της εκπαίδευσης είναι ένα διαρκές πεδίο ανακάλυψης, μια πράσινη γνωστική, κοινωνική, πολιτισμική βιβλιοθήκη. Παραγωγός ενίσχυσης αξιών, καθρέφτης που αντανακλά ιδέες και οράματα.

Σκιάχτρα

Οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη των αιώνων. Διαχρονικές παρουσίες συνυφασμένες με την καρποφορία της γης, και την τοπική παραδοσιακή αγροτική, λαϊκή ζωή. Αυτοσχέδια δημιουργήματα της λαϊκής φαντασίας, με φόντο την ύπαιθρο, ταπεινά ανθρώπινα ομοιώματα, που όρισαν στη ζωή τους να «φυλάττουν Θερμοπύλες» συμβάλλοντας στην προσπάθεια των ανθρώπων της γης για καλή σοδειά.      Ακοίμητοι φρουροί «παντός καιρού» , σιωπηλοί αγροφύλακες που με την παρουσία τους αποτρέπουν κάθε εχθρό και υπερασπίζονται σθεναρά το μόχθο αυτών που τα κατασκεύασαν

Τα σκιάχτρα,  είναι πλέον φιγούρες άγνωστες για τα περισσότερα παιδιά. Στα πλαίσια της προσπάθειας να εξωραΐσουμε τη σχολική αυλή του σχολείου μας αλλά και  να διασώσουμε αυτή την ξεχασμένη συνήθεια της παραδοσιακής αγροτικής ζωής, οργανώσαμε με μαθητές της Γ΄ τάξης, ένα βιωματικό εργαστήρι κατασκευής σκιάχτρων από παλιά και ανακυκλώσιμα υλικά έτσι ώστε τα παιδιά να μην χάνουν την επαφή με την τοπική παραδοσιακή και λαϊκή ζωή.

Συγγραφέας: 
Mina Kranaki