Πράσινη Οικονομία Ανοιχτή και Ίση για όλους_Η έξυπνή μας πόλη_Steam Team 32

Με έμπνευση και έναυσμα την εικαστική και αρχιτεκτονική δημιουργία του εικαστικού -αρχιτέκτονα Friedensreich Hundertwasser, τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν πίστα ρομποτικής με σημεία σταθμούς της πόλης τους, της Θεσσαλονίκης, με “έξυπνες” και όχι τόσο “έξυπνες” πρακτικές,

που χαρακτηρίζουν το αν η πόλη είναι ή δεν είναι “έξυπνη”-Smart City και παράλληλα να προγραμματίσουν το robot Thymio να βρει ή να αποφύγει αυτές τις πρακτικές στα σημεία σταθμούς.

Στόχοι μας ήταν οι μαθητές/τριες

Να προσεγγίσουν την έννοια της έξυπνης πόλης-smart city.

Να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με έξυπνες -οικολογικές πρακτικές στο αστικό τοπίο.

Να ευαισθητοποιηθούν αναφορικά με τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των σκουπιδιών.

Να χρησιμοποιήσουν την τέχνη ως μέσο για την επίτευξη στόχων, αλλά και να την θεωρήσουν αναπόσπαστο κομμάτι της ευημερίας.

Να πειραματιστούν με εργαλεία προγραμματισμού ( Thymio Robot).

Να κατανοήσουν ότι εκτός από τη χρήση έτοιμων ψηφιακών εργαλείων, μπορούν και οι ίδιοι να δημιουργήσουν ψηφιακές λύσεις, αναπτύσσοντας παράλληλα δεξιότητες του 21ου αιώνα.

Το έργο μας βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά που διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν καθώς ξεχώρισε για την ιδέα, την υλοποίησή της, τις αναλυτικές οδηγίες κατασκευής-χρήσης και διδασκαλίας που του δίνει την δυνατότητα να είναι επαναχρησιμοποιήσιμο και από άλλα σχολεία. 

https://openedtech.ellak.gr/robotics2023/steam-team-32_i-exipni-mas-poli_32o-nipiagogio-thessalonikis/

Συγγραφέας: 
Kalliopi Kinigo...