ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

  Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κοινή πεποίθηση ότι η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση είναι βασικοί παράγοντες υγείας. Πλέον έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί ότι η ποιότητα της ζωής και η μακροβιότητα του ατόμου έχουν σχέση τόσο με τη διατροφή όσο και με τη φυσική δραστηριότητα.

   Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν την ηλικία και τις δυνατότητες του κάθε ατόμου και να στοχεύουμε στο να καταστήσουμε την ισορροπημένη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.

   Άλλωστε, αυτός που ξέρει να τρώει καλά δεν είναι αυτός που τρώει πολύ, αλλά αυτός που παρότι δεν αγνοεί τις απολαύσεις του φαγητού ξέρει να διαλέγει τις τροφές που θα τον βοηθήσουν να διατηρήσει την καλή του υγεία.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

  Προετοιμασία παιχνιδιού: Κόψαμε κάρτες από χαρτόκουτες του κυλικείου μας, πάνω στις οποίες γράψαμε τροφές από τις κατηγορίες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Στις κάρτες γράψαμε τις τροφές με μπλε μαρκαδόρο για τη μία ομάδα παιδιών και με κόκκινο μαρκαδόρο για τη δεύτερη ομάδα. Και οι δύο ομάδες είχαν τον ίδιο αριθμό καρτών και τα ίδια ονόματα τροφών. Πήραμε τρεις κούτες από το φωτοτυπικό χαρτί του σχολείου και σε κάθε κούτα γράψαμε την κάθε μία κατηγορία (Υδατάνθρακας, Πρωτεΐνη, Λίπος).

 Περιγραφή παιχνιδιού: Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί σε ανοιχτό ή σε κλειστό χώρο,  σε μορφή σκυταλοδρομίας. Χωρίζουμε τους μαθητές σε δύο ισάριθμες ομάδες. Η κάθε ομάδα, μέσα σε μία κούτα, έχει τις δικές της κάρτες με ονόματα τροφών. Κάθε φορά ένας παίκτης από την κάθε ομάδα,   ξεκινά, πηγαίνει (τρέχοντας ή περπατώντας) προς την κούτα με τις κάρτες, παίρνει τυχαία μία κάρτα και αφού την διαβάσει, κατευθύνεται και την τοποθετεί στη σωστή, κατά την άποψή του, κατηγορία-κούτα (Υδατάνθρακας, Πρωτεΐνη, Λίπος).

   Όταν τελειώσουν όλες οι κάρτες, ελέγχουμε ποια ομάδα έχει τις περισσότερες σωστές απαντήσεις.

Συγγραφέας: 
Mina Kranaki