ΠΕΖΟΠΟΡΩΝΤΑΣ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Πεζοπορώντας σε ιστορικά μονοπάτια του νησιού

    Η πεζοπορία, είναι για εμάς, ο μοναδικός τρόπος να γνωρίσεις ένα τόπο. Δεν είναι απλά μια αθλητική δραστηριότητα. Είναι μια συνεδρία αυτογνωσίας και ίσως ψυχοθεραπείας. Οι εικόνες, οι ήχοι, τα αρώματα, τα ιστορικά ίχνη, τρέφουν την ψυχή σου και  προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις.

    Στο παραπάνω πλαίσιο, πραγματοποιήσαμε με τους μαθητές μας, τη δεύτερη για φέτος μεγάλη πεζοπορική διαδρομή. Την ιστορική  διαδρομή Φα -Λιθί. Η διαδρομή εξελίσσεται σε πετρόχτιστο δρόμο, που χρονολογείται από τη μεταεπαναστατική περίοδο (περίπου το 1850). Πρόκειται για το δρόμο που συνέδεε το χωριό Λιθί με τα μονοπάτια της Κεντρικής Χίου. Σχεδόν στην αρχή της διαδρομής,  συναντάμε ένα κατεστραμμένο γεφυράκι, στο σημείο όπου διασχίζει το ρέμα  Φα, καθώς επίσης και περιποιημένα χωράφια με συκιές, ελιές και αμυγδαλιές. Το δάσος γύρω από τη Φα είχε καεί πριν από μερικά χρόνια, αλλά η φυσική αναδάσωση είναι εντυπωσιακή.

    Ο λιθόστρωτος αυτός δρόμος είναι από τους ελάχιστους που έχουν διασωθεί σε τόσο καλή κατάσταση, ενώ είναι και εξαιρετικό δείγμα οδοποιίας των αρχών του 19ου αιώνα. Διαθέτει εγκάρσια κανάλια για όδευση των υδάτων , ενώ η αντιστήριξη του δρόμου είναι από ξερολιθιά.

    Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας και αφήνοντας πίσω τη μικρή πεδιάδα της Φα, κινούμαστε πλέον στα πλευρά ρεματιάς μεγάλης κλίσης όπου μετά τα μισά της διαδρομής αποκτάμε και πανοραμική θέα προς το χωριό Λιθί και το λιμανάκι του. Στο σημείο αυτό  οι Τούρκοι, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών για την απελευθέρωση του νησιού, το Νοέμβριο του 1912, είχαν αποτραβηχθεί από την πόλη στα βουνά, αιφνιδίασαν και σκότωσαν, ενώ γευμάτιζε, τον Μακεδονομάχο Κρητικό οπλαρχηγό Πέρρο ή Περράκη ( στις 13-11-1912).

Συγγραφέας: 
Mina Kranaki