Οι συνεδριάσεις της περιβαλλοντικής μας επιτροπής - Δίκτυο Οικολογικά Σχολεία

Θεοδώρα Χανδρινού, Εκπαιδευτικός, Ζωγράφος – Χαράκτρια

Το σχολικό έτος 2022 – 2023 στο 41º Δημοτικό Σχολείο Αθήνας «Νικόλαος Γύζης» υλοποιούμε επιτυχώς το δημιουργικό μας καινοτόμο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που προκαλεί το ενδιαφέρον των παιδιών.

Αρχικά, θέσαμε στόχους και δημιουργήσαμε την απαραίτητη περιβαλλοντική μας επιτροπή. Οι σύνδεσμοι που δημιουργήθηκαν στο διαδίκτυο δίνουν περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες που υλοποιούμε.

Το οικολογικό και δημιουργικό Σχολείο μας / Our eco-friendly and creative School, εκπαιδευτικό πρόγραμμα

https://blogs.sch.gr/arteducate/2022/10/16/to-oikologiko-kai-dimioyrgiko...

https://www.ecoschools.gr/school-news/2022/oikologiko-kai-dimioyrgiko-sh...

https://www.ecoschools.gr/schools/41o-dimotiko-sholeio-athinas-nikolaos-...

Η περιβαλλοντική μας επιτροπή αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες που μαζί με την συντονίστρια Εκπαιδευτικό – Θεοδώρα Χανδρινού – ξεκινήσαμε με δημιουργική διάθεση το πρόγραμμα. Η Διεύθυνση της σχολικής μας μονάδας,  στο 41º Δημοτικό Σχολείο Αθήνας «Νικόλαος Γύζης» κυρία Αποστολία Νασίκα, είναι μέρος της επιτροπής, όπως επίσης οι καθαρίστριες του Σχολείου μας, καθώς και μέλη από το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Ο Δήμαρχος Αθήνας κ. Μπακογιάννης έχει ενημερωθεί για τις δραστηριότητες του Σχολείου μας, καθώς μας τίμησε με την παρουσία του την ημέρα του αγιασμού στις 12 Σεπτεμβρίου 2022 και έχουμε την υποστήριξη του Δήμου στις δράσεις μας.

Με την έρευνα που έγινε αρχικά αποφασίσαμε τα θέματα στα οποία θα δώσουμε έμφαση. Σημαντικός στόχος τέθηκε η εκπαίδευση στην αειφορία, μέσω διαθεματικής προσέγγισης. Η εργασία μας,  ολιστικά και συμπεριληπτικά  αναφορικά με τον σχεδιασμό του εκπαιδευτικού μας προγράμματος, έδωσε γρήγορα θετικό αποτέλεσμα.

Οι συνελεύσεις μας

Στις 19 Οκτωβρίου 2022 η Συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου κ. Χριστοπούλου επισκέφθηκε το Σχολείο μας και ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων θεμάτων, για τις δραστηριότητες που υλοποιούνται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η επιτροπή μας συναντήθηκε και έγινε συζήτηση  για τα επόμενα βήματά μας.

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η επόμενη συνέλευση της επιτροπής μας. Αποφασίσαμε

* τον στολισμό του Σχολείου μας, για την γιορτή των Χριστουγέννων, από τις τάξεις Δ’ , Ε’ και ΣΤ’  * την παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων, στις τάξεις και στους χώρους του Σχολείου μας, με ατομικές και ομαδικές δημιουργίες των παιδιών, για τον μήνα Δεκέμβριο, ώστε την ημέρα παράδοσης της βαθμολογίας Α’ τριμήνου να την επισκεφθούν οι γονείς και κηδεμόνες * Επόμενος στόχος, αποφασίσαμε να είναι η ενεργοποίηση των μικρότερων παιδιών από τα μεγαλύτερα παιδιά, σε θέματα που αφορούν την Ανακύκλωση.

Αποτελέσματα 

ΜΊα φορά κάθε μήνα η υπεύθυνη των δράσεων εικαστικός Θεοδώρα Χανδρινού κρατά σημειώσεις και παρακολουθεί τις ανάγκες της ομάδας και την πορεία του προγράμματος. Ενημερώνει την επιτροπή και συντονίζει την διαδικασία προβολής και επικοινωνίας. 

Στο βιβλίο σχολικής ζωής της μονάδας μας αναφέραμε την συνεργασία μας και τις συνελεύσεις της περιβαλλοντικής μας επιτροπής. Επίσης, έγινε διάχυση στο διαδίκτυο προς ενημέρωση, μέσω του συνδέσμου στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο στο ιστολόγιο της Θεοδώρας Χανδρινού 

https://blogs.sch.gr/arteducate/2023/01/01/oi-synedriaseis-tis-perivallontikis-mas-epitropis-gia-to-diktyo-oikologika-scholeia/

Η δραστηριότητα ενεργοποίησε τα παιδιά, καλλιέργησε πνεύμα συμμετοχής και αλληλεγγύης. Το πνεύμα συνεργασίας συνέβαλλε στην ενδυνάμωση των κοινωνικών σχέσεων, της επικοινωνίας και τόνωσε τον σεβασμό απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους στην σχολική μονάδα. Η αλληλεπίδραση και η συμπερίληψη δυνάμωσαν τους δεσμούς φιλίας, μεταξύ των παιδιών. Η όμορφη επικοινωνία μεταξύ των μαθητών και μαθητριών βοήθησε στην ανάπτυξη κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων. Επιτύχαμε το άνοιγμα του Σχολείου μας στο ευρύτερο κοινό. Καλύψαμε σημαντικούς στόχους των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων, καθώς υπήρξε αλληλεπίδραση μέσα από την συμμετοχή των παιδιών σε διαφορετικές δραστηριότητες.

Μια από τις σημαντικές δράσεις που υλοποιήθηκαν, για την κλιματική αλλαγή, ήταν η συμμετοχή μας και η συνεργασία με οικολογικές οργανώσεις και φορείς.

Στο άρθρο που ακολουθεί αναφέρονται περισσότερα:

«Οικολογικές σκυτάλες για την κλιματική αλλαγή – COP27- στείλαμε επιτυχώς τα μηνύματά μας!»

https://blogs.sch.gr/arteducate/2022/11/18/oikologikes-skytales-gia-tin-klimatiki-allagi-cop27-steilame-epitychos-ta-minymata-mas/

Συγχαρητήρια σε όλους και όλες για την εξαιρετική συνεργασία!!

Συγγραφέας: 
TheodoraChandrinou