Οι «πράσινες» περιπέτειες της αυλής μας συνεχίζονται!

Λίγες μέρες πριν τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος οι κηπουρικές εργασίες στην αυλή του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης είναι πυρετώδεις!

Τα παιδιά κρατώντας μικρά εργαλεία κήπου, όπως τσουγκράνες, σκαλιστήρια και φτυαράκια, περιποιήθηκαν τον αμπελώνα του σχολείου απομακρύνοντας αγριόχορτα και ζιζάνια. Αφού αναζωογόνησαν το ξηρό έδαφος θρυμματίζοντας το χώμα με τα ποτιστήρια τους, πότισαν όλη την περιοχή του αμπελώνα και κυρίως γύρω από τις ρίζες των αμπελιών. Το αποτέλεσμα των εργασιών τους ήταν εντυπωσιακό μια που η αλλαγή ξεπέρασε κάθε προσδοκία!

Το επόμενο βήμα ήταν, σύμφωνα με τις επιθυμίες των παιδιών, η αυλή να αποκτήσει χρώμα με την προσθήκη λουλουδιών σε γλάστρες. Εφαρμόζοντας την κυκλική οικονομία ζητήθηκε από τα παιδιά να φέρουν οτιδήποτε μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ως γλάστρα και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Κατσαρόλες, καλάθια, τενεκέδες, ρόδες αυτοκινήτων, ποτιστήρια και συσκευασίες προϊόντων μεταμορφώθηκαν προκειμένου να υποδεχθούν τα φυτά. 

Επειδή η φροντίδα των φυτών είναι μια πολύπλοκή διαδικασία, τα παιδιά ζήτησαν τη βοήθεια ενός ειδικού επιστήμονα. Έτσι, ο Γεωπόνος των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης, κος Κωνσταντίνος Ποτήρας, μας πρόσφερε τις γνώσεις του στο πεδίο. Ξεκινώντας από τα μέρη ενός φυτού και τα είδη που υπάρχουν στην αυλή μας ανέλυσε τη διαδικασία της φύτευσης αλλά και τις ενέργειες που απαιτούνται για την περιποίηση των λουλουδιών. Απάντησε σε ερωτήσεις των παιδιών και συζήτησε μαζί τους και παραμέτρους του μικροκλίματος της αυλής, όπως την αιτιολογία επιλογής συγκεκριμένων σημείων για την ύπαρξη φυτών και δέντρων προκειμένου να προστατεύεται το κτίριο του νηπιαγωγείου από το κρύο και τη ζέστη.

Στη συνέχεια μαζί οι μαθητές φύτεψαν πολύχρωμα λουλούδια στις γλάστρες εφαρμόζοντας όλα όσα έμαθαν για την ανάπτυξη των φυτών. Επιπλέον, στην περίφραξη της αυλής τοποθέτησαν τέσσερεις πλατανομουριές, δέντρα, που μεγαλώνοντας θα προσφέρουν και σκίαση για παιχνίδι και προστασία από τον αέρα.

Ενθουσιασμένα τα παιδιά για τη μεταμόρφωση της αυλής τους, έδωσαν υπόσχεση να φροντίζουν τις νέες προσκτήσεις και έστειλαν ένα ηχηρό οικολογικό μήνυμα δείχνοντας την αγάπη τους για το περιβάλλον.

Συγγραφέας: 
Ναταλία Βαμβακίδου