Το μέλλον γίνεται καλύτερο, όταν τακτοποιείς καλά το παρόν. (Ισοκράτης)

Η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, με το σκεπτικό ότι ο άνθρωπος είναι αδύνατον να κυριαρχήσει στις δυνάμεις της φύσης, είναι όμως δυνατόν να μειώσει τις καταστροφικές τους συνέπειες.

Οι φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και δυσβάστακτες ζημιές, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών, αλλά και τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες, τσουνάμι, κατολισθήσεις και ξηρασία).

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/62

Θέσαμε ως βασικές προτεραιότητες την ενασχόληση με τον σεισμό και την πλημμύρα και αποφασίσαμε να ασχοληθεί κάθε τμήμα με μια θεματική και να την παρουσιάσει στο άλλο. Η πλημμύρα λοιπόν ήταν κάτι που εύκολα ανακλήθηκε στις μνήμες των παιδιών καθώς τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα δεν άφησαν αδιάφορες τις παιδικές ψυχές. Όλοι κάτι είχαν δει στα μέσα ενημέρωσης ή κάτι είχαν ακούσει σε συζητήσεις. 
Μετά από μια μεγάλη συζήτηση για τα αίτια των πλημμυρών καταφύγαμε σε δύο πειράματα. Πρώτο πείραμα σχετικά με την υδατοπερατότητα των εδαφών. Εύκολο ήταν όλοι να μαντέψουμε ότι η άμμος έχει πιο πυκνή σύσταση και μπορεί εύκολα να απορροφήσει το νερό. Συμπέρασμα: το είδος του εδάφους καθορίζει και την δυνατότητα απορρόφησης του νερού.
Στη συνέχει αναφερθήκαμε στην αξία των φυτών και των δέντρων ως προς την συγκράτηση του νερού. Πριν ποτίσουμε τις γλάστρες ήμασταν σίγουροι ότι το φυτό θα πιει το νερό εφόσον αποτελεί βασική πηγή της ζωής του. Έτσι και έγινε. Συμπέρασμα: Φυτέψτε δέντρα και φυτά  για χίλιους λόγους που έχουμε ξαναπεί αλλά και για προστασία από έντονα καιρικά φαινόμενα.
Καθώς καταγράφουμε τα βήματα προετοιμασίας για μια πλημμύρα, θυμόμαστε το σακίδιο έκτακτης ανάγκης που υπάρχει σε προσβάσιμο για όλους χώρο στο σχολείο μας και αποφασίζουμε να το ανανεώσουμε. Τί χρειάζεται να βάλουμε μέσα; 
Αν γίνει πλημμύρα πώς θα συμπεριφερθούμε;;; Μετά;;; Το μετά φρόντισε ο Ερυθρός Σταυρός να το δημιουργήσει σε οπτικοποιημένες οδηγίες. Εμείς κρατάμε κυρίως ότι είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τη χρήση του νερού καθώς έχει υποστεί σοβαρή μόλυνση λόγω μικροβίων.
Για τον σεισμό οι εμπειρίες των παιδιών είναι πολύ πιο σπάνιες. Επομένως αναλύσαμε τη δομή του εσωτερικού της γης και την συμπεριφορά των τεκτονικών πλακών που προκαλεί σεισμό. Μια προσομοίωση ήταν απαραίτητη. Έτσι δημιουργήσαμε χαρτόκουτες τις πλάκες και χτίσαμε με lego μια πόλη. Ο σεισμός όμως σχεδόν την ισοπέδωσε...

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προκαλούν μεγάλες καταστροφές δεν μπορούμε να τα εμποδίσουμε αλλά μπορούμε να προλάβουμε την αφαίρεση της ζωής. Ας δούμε λοιπόν από την αφίσα του ΟΑΣΠ τί θα κάνουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σεισμό και ας τα καταγράψουμε κι εμείς ώστε να τα θυμόμαστε ή να ανατρέχουμε σε αυτά κατά τακτά χρονικά διαστήματα.
Στο τέλος της μέρας ανταλλάξαμε εμπειρίες και πληροφορίες τα δύο τμήματα και υλοποιήσαμε από κοινού την πρώτη μας άσκηση σεισμικής ετοιμότητας. Αχρείαστα να είναι όλα αυτά στην πράξη αλλά η πρόληψη σώζει ζωές!

Συγγραφέας: 
SOFIA PETRIKI