Το «λιομάζωμα»: ένας θεσμός του σχολείου μας

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Οικολογικά Σχολεία», την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ και της Στ΄ τάξης του σχολείου μας με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Νίκου Γρηγόριου, Άννας Χριστοδούλου, Αντωνίας Καραλεξίδου, Μαρίας Ζαγοριανού και Ολυμπίας Δεληγκάρη, συνέχισαν τη μακρά παράδοση του 5ου Δ.Σ. Πόλεως Καλύμνου στη συγκομιδή και συσκευασία της ελιάς, από τα ελαιόδεντρα που καλλιεργούμε στο χώρο του σχολείου μας χρησιμοποιώντας  βιολογικό λίπασμα που παράγουμε στον κομποστοποιητή μας.. Συγκεκριμένα, μαθητές και μαθήτριες με την παραδοσιακή μέθοδο του ραβδισμού με πλαστικές χτένες και ειδικά δίκτυα (ελαιόδιχτα) που έστρωσαν κάτω από τα δέντρα, επιδόθηκαν στο τίναγμα των ώριμων πλέον καρπών των ελαιόδεντρων που βρίσκονται στον αύλειο χώρο του σχολείου.

 Έτσι, τις πιο μεγάλες από τις ελιές που έπεσαν, τις μάζεψαν, τις ξεχώρισαν και τις τοποθέτησαν σε πλαστικά μπουκάλια. Κατόπιν, γνώρισαν και ακολούθησαν τη «μυστική συνταγή», προκειμένου να παρασκευάσουν αρωματικές ελιές με μυρωδικά της αρεσκείας τους.  

Πρόκειται για μία δράση που αναμφισβήτητα προωθεί με βιωματικό κι ευχάριστο τρόπο την επαφή των παιδιών με τη φύση, το σεβασμό και την αγάπη προς το περιβάλλον, καθώς και την αξία της ενεργού πολιτειότητας.   

Συγγραφέας: 
ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΠΕΡΑΚΗ