Herve Tullet και ζαχαρωτές μαντινάδες

Η κοπή της βασιλόπιτας στο σχολείο μας δεν είναι ποτέ μια απλή κοπή αλλά πάντα συνοδεύεται με κάποια δρώμενα καθώς ακόμα και αυτή το έθιμο της βασιλόπιτας μπορεί να είναι ευκαιρία για δημιουργικές παιδαγωγικές συναντήσεις. Έτσι και φέτος η κοπή της βασιλόπιτας οργανώθηκε με γνώμονα τη λήξη του εργαστηρίου δεξιοτήτων στη θεματική Σκέφτομαι και ενεργώ και την υποενότητα της συμπερίληψης με τίτλο: "Το βιβλίο αλλιώς". Σύντομα θα αναρτηθεί όλο το περιεχόμενο του εργαστηρίου που αποτελεί μια δημιουργική σύμπραξη 8 νηπιαγωγείων ανά την Ελλάδα. Ας δούμε όμως πώς εξελίχθηκε η κοπή για το 2023 καθώς προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε την παράδοση με την σύγχρονη αισθητική του συγγραφέα Hervet Tullet. 
Κατ' αρχάς παρουσιάσαμε στους γονείς το δημιούργημά μας. Ένα βιβλίο, γιγαντοβιβλίο για την ακρίβεια που όμως δεν μοιάζει με συμβατικό βιβλίο αλλά σε ταξιδεύει με την παιγνιώδη μορφή του, σε προκαλεί να αλληλεπιδράσεις, να σκεφτείς, να φανταστείς, να χτίσεις τις δικές σου ιστορίες και μέσα σε αυτές να βάλεις ό,τι εσύ επιθυμείς... ή και απλώς να απολαύσεις τις σελίδες του. Ένα βιβλίο για όλους χωρίς καμία διάκριση και κανέναν περιορισμό. Φυσικά επηρεαστήκαμε από τα υπέροχα βιβλία του Hervet Tullet. 
Αφού λοιπόν τα παρουσιάσαμε καλέσαμε τους γονείς να παίξουν μαζί μας και να χαθούν δημιουργικά μέσα στις σελίδες του. 
Έπειτα κλήθηκαν να ζωγραφίσουν σε ένα επιδαπέδιο mural ό,τι ένιωσαν, σκέφτηκαν, βίωσαν ή φαντάστηκαν μέσα στο βιβλίο μας...
Επόμενο βήμα η δημιουργία ενός τεράστιου γλυπτού, όπως αυτό που μπορεί να φτιάξει κανείς σε ένα από τα βιβλία του συγγραφέα. Μόνο που το δικό μας είναι πολύ μεγαλύτερο και θα φτιαχτεί με τη συμβολή μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Ένας και μοναδικός κανόνας ορίζει την διαδικασία: βάλε ό,τι θέλεις (από τα κομμάτια που έβαψαν τα παιδιά), όπως θέλεις, με όποιον τρόπο θέλεις!
Τελευταίο στάδιο η παράδοση, το έθιμο των ζαχαρωτών μαντινάδων που αναβιώσαμε με λίγο πιο σύγχρονο τρόπο. Φτιάξαμε γλυφιτζούρια εμπνευσμένοι από τους κύκλους του συγγραφέα (τους χρησιμοποιεί σε πολλά βιβλία του) πάνω στα οποία αναγράφονταν μια μαντινάδα-ευχή για τον καινούριο χρόνο. Κάθε ένα γλυφιτζούρι κόπηκε στη μέση και πάνω στα δύο μισά τοποθετήθηκαν διακριτικά αυτοκόλλητα μοναδικά για κάθε ζεύγος ώστε η ανεύρεση να γίνει με βάση αυτό το κριτήριο. Το κυνήγι άρχισε και τα μισά βρήκαν το ταίρι τους σκορπίζοντας χαμόγελα σε μεγάλους και μικρούς.
Τελευταίο στάδιο είπαμε;  Προτελευταίο εννοούσαμε! Σιγά που θα τελείωνε η μέρα χωρίς τραγούδι! Βάλαμε ψυχή, μελωδία και συντονισμό και καλέσαμε τους γονείς στο δικό μας ταξίδι!
Ήρθε λοιπόν η πολυπόθητη στιγμή!!! Οι κυρίες, όλες μαζί, έκοψαν την τεράστια βασιλόπιτά μας και μας "απείλησαν" ότι θα την φάμε όλη ώσπου να βρούμε το φλουρί! Ήταν και πεντανόστιμη, οπότε ήταν εύκολο να φάμε και δεύτερο κομμάτι! Ευτυχώς η τυχερή βρέθηκε σύντομα και φυσικά το δωράκι ήταν ένα βιβλίο που προωθεί την ενσυναίσθηση με έναν μοναδικά υπέροχο τρόπο! 
Τί κι αν έξω έριχνε χαλάζι και είχε αρκετό κρύο..... Μέσα στο σχολείο η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη αγάπη και ζεστασιά.... Ευχαριστούμε τους γονείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και έπαιξαν με την καρδιά τους!!!

Συγγραφέας: 
SOFIA PETRIKI