Εξοικονομούμε ενέργεια, σώζουμε το περιβάλλον!

Την Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023, στο πλαίσιο του φετινού Σχεδίου Δράσης «Η αυλή μας σε νέες, πράσινες, περιπέτειες!» επισκέφτηκε το νηπιαγωγείο μας ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης, κ. Σταύρος Κοκοκύρης, και μίλησε στα παιδιά για το πολύ σημαντικό ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας. Με την ιδιότητά του, ως Μηχανολόγου Μηχανικού, παρουσίασε πρακτικούς τρόπους αποφυγής σπατάλης των ενεργειακών πόρων. Με απτά παραδείγματα κατέδειξε πώς καθημερινές συνήθειες μπορούν να διαφοροποιηθούν και νέες να υιοθετηθούν, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση της ενέργειας στο σπίτι, στο σχολείο αλλά και σε οποιονδήποτε χώρο δραστηριότητας, εσωτερικό και εξωτερικο.

Τα παιδιά γνώρισαν τον όρο «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» και συζήτησαν τις αλλαγές, που μπορούν να εφαρμοστούν στον τομέα της θέρμανσης και της ψύξης, του φωτισμού, των μετακινήσεων, της χρήσης των ηλεκτρικών συσκευών αλλά και του νερού, ώστε να επιτευχθεί η μείωσή του. Απάντησαν σε ερωτήσεις, διατύπωσαν απορίες και πρότειναν τα ίδια με τον μοναδικό και ευφάνταστο τρόπο σκέψης τους λύσεις, όπως την αξιοποίηση του φωτός των πυγολαμπίδων στο ενεργειακό πρόβλημα.  

Η φαντασία και η δημιουργικότητα της νηπιακής ηλικίας ας τροφοδοτήσει έξυπνες λύσεις για μια νέα πραγματικότητα που θα εξασφαλίσει ένα βιώσιμο και ασφαλές μέλλον!

Συγγραφέας: 
Ναταλία Βαμβακίδου