Επιτραπέζιο παιχνίδι από Ανακυκλώσιμα υλικά.

Στα πλαίσια του 3ου Μαθητικού Διαγωνισμού Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Αφηγηματικού Παιχνιδιού ΕΚΟΜΕ 2022-23, δημιουργήσαμε επιτραπέζιο παιχνίδι αξιοποιώντας χρησιμοποιημένα, ποτήρια, κουτιά, παλιά υφάσματα. 

Επιρροές που αξιοποιήθηκαν για την κατασκευή του παιχνιδιού

«Η Μπουγάδα» αποτελεί μια πρόταση δημιουργίας Επιτραπέζιου παιχνιδιού με υλικά που βρίσκονται σε μία τάξη νηπιαγωγείου δίνοντας έμφαση στην επανάχρηση- upgrading συσκευασιών που δεν επιθυμούμε να πετάξουμε. Εντάσσεται στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων στην Θεματική Ενότητα Φροντίζω το περιβάλλον.

Μαθησιακoί/διδακτικοί στόχοι που εξυπηρετεί

1. Καλλιέργεια της λεπτής κινητικότητας, 2. Συντονισμός χεριού ματιού, 3. Να επιτύχουν την ενδυνάμωση των μυών των δαχτύλων, 4. Να αντιστοιχίσουν με βάση το χρώμα, 5. Να μοιράζουν και να μοιράζονται, 6. Να ακολουθήσουν κοινούς κανόνες- οδηγίες για την επίτευξη κοινού σκοπού, 7. Να θυμούνται και θα ακολουθούν οδηγίες, 8. Να διασκεδάσουν, 9. Να περιμένουν την σειρά τους, 10. Να μάθουν να διαχειρίζονται την ματαίωση. 11. Να φροντίζουν το περιβάλλον μέσα από την επανάχρηση και ανακύκλωση συσκευασιών.

Περιγραφή του παιχνιδιού

Αποτελείται από ένα κουτί συσκευασίας με το καπάκι του, σπάγκο, κλωστές, γλωσσοπίεστρα, ποτηράκια μίας χρήσης, μανταλάκια ξύλινα και παλιά υφάσματα και ένα ζάρι με χρώματα. Το κουτί συσκευασίας είναι μία απλώστρα με δύο σκοινιά απλώματος. 2 Τα ρούχα είναι φτιαγμένα από τσόχα σε τρία χρώματα Πορτοκαλί, Πράσινο και Κίτρινο - από δύο σε κάθε χρώμα. Τα ποτηράκια στολίζονται με γλωσσοπίεστρα και δημιουργήθηκαν για να τοποθετηθούν τα ρούχα και τα μανταλάκια. Το ζάρι έχει τρία χρώματα τόσα όσα και τα χρώματα των ρούχων που δημιουργήσαμε: Πορτοκαλί, Πράσινο και Κίτρινο- από δύο σε κάθε χρώμα. Οδηγίες του παιχνιδιού Το παιχνίδι παίζεται από δύο παίκτες/παίκτριες την φορά. Τα παιδιά μοιράζονται τα ρούχα φροντίζοντας να έχουν ίσο ρούχων σε κάθε χρώμα. Ρίχνουν το ζάρι εναλλάξ και ανάλογα με το χρώμα που αυτό θα δείξει καλούνται να «απλώσουν» τα ρούχα τους. Σε περίπτωση που κάποιο από τα χρώματα τους τελειώσει καθώς έχει ήδη απλωθεί, χάνουν τη σειρά τους και παίζει το άλλο παιδί. Νικητής /νικήτρια είναι το παιδί που θα καταφέρει πρώτο να απλώσει όλα του τα ρούχα.

Το παιχνίδι απέσπασε τιμητικό Βραβείο-Μνεία στον 3ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Αφηγηματικού Παιχνιδιού EKOME-Το Μάθημα Παιχνίδι, καθώς ξεχώρισε για την πρωτοτυπία της ιδέας του παιχνιδιού, την αρτιότητα στον σχεδιασμό, στον συνδυασμό διασκέδασης και μάθησης, και στην προσαρμογή μαθησιακού περιεχομένου και πλοκής.

Συγγραφέας: 
Kalliopi Kinigo...