Επίσκεψη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας

@@ Από τη σημερινή μας επίσκεψη στην Αγία Παρασκευή .  Στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας της κωμόπολης οι μαθητές είχαν την τύχη να απολαύσουν μια μοναδική ξενάγηση από τον Μανόλη Σκουληκάρη, έναν από τους τεχνικούς που εργάστηκαν για την τοποθέτηση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού του Μουσείου.

@@ Το Μουσείο  στεγάζεται στο παλαιό κοινοτικό ελαιοτριβείο της του χωριού . Στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου οι μαθητές γνώρισαν τα βασικά στάδια της ελαιοπαραγωγής: σύνθλιψη του καρπού, συμπίεση του ελαιοπολτού και διαχωρισμός του λαδιού από το νερό. Είδαν  επίσης τον αλευρόμυλο, που λειτουργούσε συμπληρωματικά κατά τους θερινούς μήνες, όταν δεν λειτουργούσε το ελαιοτριβείο.

@@ Στις παλαιές αποθήκες ελαιοκάρπου, γνώρισαν τον κύκλο των εργασιών που συνδέονται με την ελαιοπαραγωγή.  Άκουσαν να σφυρίζει η μπουρού του εργοστασίου,  που καλούσε τους εργάτες στη δουλειά. Παρακολούθησαν  τα μηχανήματα σε λειτουργία  και  έπαιξαν με πολυμεσικές εφαρμογές   μαθαίνοντας για τη λειτουργία των μηχανημάτων του ελαιουργείου.

@@ Το Μουσείο  διαχειρίζεται το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Συγγραφέας: 
avalesis