Ένα αυτοσχέδιο θερμοκήπιο - Ένα πείραμα με απλά υλικά

Ένα πείραμα φυσικής με απλά υλικά διεξήγαγαν οι μαθητές του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «Η αυλή μας σε νέες, πράσινες, περιπέτειες!» που εκπονήθηκε τη φετινή χρονιά στο σχολείο.

Ορμώμενοι από τη μελέτη του φαινομένου του θερμοκηπίου και των επιπτώσεων του για το περιβάλλον, αποφάσισαν να ανακαλύψουν τις ιδιότητες ενός διαφορετικού και αυτοσχέδιου θερμοκηπίου. Τα παιδιά, αφού διακόσμησαν κελύφη από αυγά, έβαλαν στο εσωτερικό τους βαμβάκι, πρόσθεσαν μερικούς σπόρους φακής τους οποίους ράντισαν με λίγο νερό και τέλος τοποθέτησαν τα πρωτότυπα γλαστράκια στο χώμα του αμπελώνα του νηπιαγωγείου. Για να προστατευθεί αλλά και να επισπευσθεί η ανάπτυξη των σπόρων, ως θερμοκήπιο χρησιμοποίησαν κομμένα πλαστικά μπουκάλια που εναπόθεσαν πάνω από τα κελύφη των αυγών. Τα καπάκια των μπουκαλιών αφαιρέθηκαν, ώστε να αναπνέουν αλλά και να ποτίζονται οι σπόροι.

Οι μαθητές καθημερινά εξέταζαν την πορεία ανάπτυξης των σπόρων και ένιωσαν ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση όταν σε λίγες μέρες φύτρωσαν τα πρώτα κλωναράκια και τα πρώτα φυλλαράκια. Όταν είχαν μεγαλώσει πια αρκετά, τα παιδιά αφαίρεσαν τα μπουκάλια-θερμοκήπια και τοποθέτησαν τα μικρά φυτά μέσα σε ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα ποτηράκια στα οποία είχαν προσθέσει προηγουμένως χώμα.

Την προτελευταία μέρα της σχολικής χρονιάς οι μαθητές επέστρεψαν σπίτι κρατώντας στο ένα χέρι το έντυπο με όλο το υλικό, φύλλα εργασίας και φωτογραφικά στιγμιότυπα, από το φετινό Σχέδιο Δράσης και στο άλλο χέρι το αναμνηστικό γλαστράκι με τον νέο τους φίλο τον «Πρασινοαυγούλη», τον οποίο υποσχέθηκαν να φροντίζουν το καλοκαίρι καθημερινά!  

Συγγραφέας: 
Ναταλία Βαμβακίδου