ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΦΛΑΜΠΟΥΡΙ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Οι μαθητές των Γ, Δ, Ε ΚΑΙ ΣΤ τάξεων   γνώρισαν  τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας στη θέση Φλαμπούρι  (υψόμετρο 1.158 μ.). Μετά από περίπατο  περίπου 20΄ στο δάσος της Πάρνηθας   ακολούθησε περιβαλλοντική ενημέρωση και συζήτηση θεμάτων σχετικών με τον εθνικό δρυμό…

Ο εθνικός δρυμός της Πάρνηθας , έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Με 16 κορυφές που υπερβαίνουν τα 1.000 μέτρα, με περίπου  45 πηγές με κρυστάλλινα νερά και πλήθος χαραδρών και σπηλαίων, αποτελεί  προορισμό ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. 

Στο μεγαλύτερο ποσοστό της καλύπτεται από Έλατα και μαύρη Πεύκη.  Η  χλωρίδα της αριθμεί πάνω από 1000 είδη φυτών, ενώ η πανίδα της  αριθμεί :  130 είδη πουλιών,  40 είδη θηλαστικών, με μεγαλύτερα  το κόκκινο ελάφι  και τον γκρίζο λύκο.

Οι μαθητές επίσης γνώρισαν τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας που ηλεκτροδοτούν και θερμαίνουν το καταφύγιο.

Το καταφύγιο Φλαμπούρι από το 1985 ηλεκτροδοτείται από φωτοβολταϊκά, θερμαίνεται από ενεργειακό υδραυλικό τζάκι που ζεσταίνει και τα καλοριφέρ, ενώ υδροδοτείται από φυσική πηγή.

Είναι φιλικό προς το περιβάλλον με μικρό ενεργειακό αποτύπωμα, συμβάλλοντας στη λιγότερη δυνατή ρύπανση της ατμόσφαιρας!

Συγγραφέας: 
ΟΛΓΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ