ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ

ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΗ

«Μία ανάσα… ζωής στην πόλη από τους μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Λιβαδειάς»

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Λιβαδειάς σε συνεργασία με το Δασαρχείο και τον Δήμο Λιβαδειάς πραγματοποίησαν δεντροφύτευση στην πόλη της Λιβαδειάς, σ’ έναν χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους λόγω της γεωμορφολογίας του και της ύπαρξης του μεσαιωνικού κάστρου (περιοχή Ζαγαράς).

Ένας από τους στόχους της εν λόγω δράσης ήταν να ευαισθητοποιήσει τους νέους ανθρώπους γύρω από τα περιβαλλοντικά ζητήματα, κάτι το οποίο επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό, αφού οι μαθητές ανταποκρίθηκαν με πολλή χαρά και μεγάλη προθυμία.

Τριάντα δέντρα πεύκης θα κοσμούν σε λίγο καιρό τη γειτονιά, σε έναν χώρο κενό μέχρι σήμερα (έξωθεν του κάστρου), σε μία προσπάθεια επέκτασης των χώρων πρασίνου της πόλης αλλά και αισθητικής αναβάθμισης της φυσιογνωμίας της περιοχής. Συγχρόνως, μέσα από τη δράση αυτή, πρόθεση ήταν να διαφανεί το πόσο καθοριστικό ρόλο παίζει το περιβάλλον στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης, στον βαθμό που κάθε ένα δέντρο ξεχωριστά συνιστά πηγή ανάσας και οξυγόνου για τους κατοίκους της περιοχής.

Όπως, άλλωστε, τονίστηκε κι από τους ίδιους τους μαθητές, ανάλογες πρωτοβουλίες θα πρέπει να βρουν μιμητές, και ολόκληρη η πόλη να γεμίσει από δέντρα και λουλούδια, σε μία εποχή που το περιβάλλον κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ.

Αναμφίβολα, η δράση αυτή ­-όπως και άλλες αντίστοιχες- δεν φιλοδοξεί στο να επιτύχει μία καθολική αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που βιώνουμε σήμερα· ωστόσο, πετυχαίνει με τον τρόπο της να προβάλει τόσο την ιδέα και την αξία του εθελοντισμού όσο και της οικολογικής ευαισθητοποίησης και ταυτόχρονα, να μεταφέρει το μήνυμα ότι η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας είναι υπόθεση όλων μας.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η δράση αυτή είχε διαθεματικό χαρακτήρα , καθώς δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να ασκηθούν στη φύση (πεζοπορία) αλλά και να γνωρίσουν πτυχές της τοπικής ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης (ξενάγηση στον χώρο του κάστρου).

Συγγραφέας: 
ΜΠΑΦΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΟΥΛΑ