Η αντιμετώπιση των ζώων-δείγμα ηθικής προόδου (Mahatma Gandhi)

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου. Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/58

Εμείς ξεκινήσαμε εμπνευσμένοι από έργα street art τα οποία ξεπήδησαν από το μαγικό κουτί του δρόμου αλλά και τη βαλίτσα της Λένης της πολυταξιδεμένης! Έργα των Lalone, Johnny Aza και George Nego μας βοήθησαν να θέσουμε τον προβληματισμό σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων, τα συναισθήματά τους και τη φροντίδα που χρειάζονται... Οι εικόνες κρύβουν πάντα πολλές αναγνώσεις και ειπώθηκαν αρκετά σενάρια σχετικά με την ερμηνεία κάθε έργου... πολλά σενάρια ήταν επηρεασμένα και από προσωπικά βιώματα των παιδιών...
Έτσι οδηγηθήκαμε στα πρώτα δικά μας έργα, μια αφίσα και ένα πανό... Υπάρχει σχέδιο...
Ακολούθησε η δημιουργία. Ταΐστρες και ποτίστρες πήραν μορφή στα χέρια των παιδιών... μπουκάλια με χρώματα και κατάλληλα ανοίγματα για να υποδεχθούν τροφή και νερό. 
Δημιουργίας συνέχεια! Ένα καταφύγιο ζώων είναι πάντα μια έξυπνη λύση! Πολλές οι προτάσεις για τον τρόπο δημιουργίας του... ευτυχώς η πληθώρα των υλικών βοήθησε στη τελική του σύνθεση.
Ήρθε η ώρα για να δημιουργήσουμε μια γωνιά για τα αδέσποτα στο σχολείο μας. Η αφίσα αναρτημένη, ταΐστρα και ποτίστρα γεμάτες με τροφή και νερό και το καταφύγιο δίπλα. Είχαμε και μια ευχάριστη επίσκεψη! Μια τουρίστρια από το μακρινό Σικάγο πέρασε με τον σκύλο της ο οποίος δοκίμασε το νόστιμο έδεσμα με πολλή χαρά! Η δική μας βέβαια ήταν μεγαλύτερη και θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αν χορτάσουν και ξεδιψάσουν αδέσποτοι φίλοι μας!
Η στιγμή που όλοι περιμέναμε έφτασε! Ο πρώτος μας περίπατος και ο καιρός ήταν με το μέρος μας! Ας προετοιμαστούμε όμως πρώτα... Το σακίδιο έκτακτης ανάγκης με όλα τα υλικά πρώτων βοηθειών, οι ταΐστρες και οι ποτίστρες μας, νερό, τροφή, το πανό μας και έτοιμοι για αναχώρηση στην παραλία! Τα περισσεύματα από τα πρωινά μας συγκεντρώθηκαν σε ένα μπολ για να μην πάνε χαμένα κι αυτά. Φύγαμεεεεεεε
Η πρώτη ομάδα θα τοποθετήσει τα περισσεύματα από τα πρωινά μέσα σε κάποιες ταΐστρες ενώ σε άλλες θα τοποθετήσει νερό και οι κυρίες θα τις κρεμάσουν στα δέντρα για τα πουλιά. 
Η δεύτερη ομάδα εντόπισε μια οικογένεια με γάτες και έσπευσε να τοποθετήσει τροφή και νερό δίπλα τους... Αμέσως έφαγαν και ήπιαν νιαουρίζοντας ευχαριστημένες για την υπέροχη πράξη των παιδιών...
Μετά τις πράξεις ακολούθησε μια μίνι διαδήλωση για την ανάγκη φροντίδας των ζώων. Υψώσαμε το πανό μας και φωνάξαμε πόσο αγαπάμε τα ζώα... ελπίζουμε το κύμα και ο αέρας να μεταφέρουν αυτή την αγάπη στα πέρατα του κόσμου...

Για λίγο καθίσαμε να απολαύσουμε τη θάλασσα... Όταν δίνεις η ψυχή σου γεμίζει από χίλια καλά, αγάπη, πληρότητα, ικανοποίηση, δύναμη, ευγνωμοσύνη.... Με γεμάτη και χαμογελαστή καρδιά πήραμε τον δρόμο του γυρισμού... Δώσε και θα λάβεις θησαυρό!

 

Συγγραφέας: 
SOFIA PETRIKI