Ακολουθώντας το πέταγμα της μέλισσας!

Την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 οι μαθητές τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης «Η αυλή μας σε νέες, πράσινες, περιπέτειες!» επισκέφθηκαν το Μελισσοκομικό Πάρκο Anel Honey Park, το μοναδικό Πάρκο στην Ελλάδα αφιερωμένο στην μέλισσα.

Τα παιδιά γνώρισαν τον μαγικό κόσμο των μελισσών και της μελισσοκομίας και έζησαν μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το πέταγμα της μέλισσας». Η γεωπόνος του πάρκου ξενάγησε τους μαθητές στην κοινωνία του μελισσιού με τη σοφή οργάνωση και τους βοήθησε να ανακαλύψουν τα «μυστικά» της κυψέλης στα θεματικά κιόσκια του εξωτερικού χώρου αλλά και τον τρόπο που συλλέγεται το μέλι και τα άλλα μελισσοκομικά προϊόντα.

Κορυφαία στιγμή της επίσκεψης αποτέλεσε η εξέταση από κοντά πλαισίου μελισσιού όπου δεκάδες μέλισσες εργάζονταν, άλλες χτίζοντας κελιά, άλλες παράγοντας μέλι και κερί και άλλες ταΐζοντας τις νεαρές μέλισσες.

Ενθουσιασμό προκάλεσε, επίσης, στα παιδιά η μεταμόρφωσή τους σε μικρούς μελισσοκόμους φορώντας τις ειδικές στολές και εκτελώντας όλες τις εργασίες για τη φροντίδα του μελισσιού και κυρίως το κάπνισμα των μελισσών με σκοπό την περισυλλογή του μελιού.

Στον κήπο του πάρκου παρατήρησαν και μύρισαν τα μελισσοτροφικά φυτά και έπαιξαν ένα παιχνίδι ως μελισσούλες- επικοινιαστές πετώντας από λουλούδι σε λουλούδι συγκεντρώνοντας γύρη και διαιωνίζοντας τα φυτικά είδη.

Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος οι υπεύθυνοι του πάρκου πρόσφεραν ένα αναμνηστικό δωράκι που περιλάμβανε μελισσοκομικά προϊόντα που χαροποίησε ιδιαίτερα τα παιδιά.

Με γνώμονα την αειφορία, το πάρκο μας διηγήθηκε ιστορίες για τη μέλισσα, τη μελισσοκομική παράδοση, τη φύση και μας ευαισθητοποίησε για την κοινωνική-πολιτισμική-περιβαλλοντική σημαντικότητα αυτού του τόσο σπουδαίου εντόμου!

Συγγραφέας: 
Ναταλία Βαμβακίδου