« Ο αέρας της πόλης μας , του Βόλου»

Στο πλαίσιο  της θεματικής ενότητας "Κλιματική αλλαγή" η ομάδα του οικολογικού ομίλου ανέλαβε μία νέα δράση, να παρακολουθήσει την ατμοσφαιρική ρύπανση (ιδιαίτερα τα μικροσωματίδια) της πόλης μας προκειμένου να διερευνήσει και να μετρήσει τις πήγές του προβλήματος.

Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε η ομάδα "Air Detectives".

Αρχικά η ομάδα των Air Detectives θα ερευνήσουν για την έννοια και τη σημασία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και πως αυτό το φαινόμενο επιβαρύνει την υγεία της ζωής των οικογενειών μας. Θα καταγράψουν τις πιθανές πηγές της ρύπανσης. Θα αναζητήσουν και μελετήσουν παλαιότερες έρευνες ώστε να κατανοήσουν τη φύση του προβλήματος.Η ομάδα συμμετέχει στον διαγωνισμό τη ESA ( Ευρωπαική Διαστημική Εταιρεία) CLIMATE DETECTIVES.Επίσης θα συνεργαστούν με ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ασχολούνται με το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης 

Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν δικές τους μετρήσεις αφού τοποθετηθεί στο χώρο του σχολείου σταθμός μέτρησης σωματιδίων pm10 και pm2,5 με χρήση arduino.

Πηγές ρύπανσης προς αξιολόγηση θεωρούνται για την πόλη μας όλες οι μεταλλουργικές δραστηριότητες, η σκόνη που έρχεται από τη Σαχάρα, η σκόνη του εδάφους, η κυκλοφορία αυτοκινήτων, θέρμανση (με ξύλο, βιομάζα, πετρέλαιο κ.α.), καύση σκουπιδιών κ.α.

 

Η εξαγωγή συμπερασμάτων θα γίνεται συσχετίζοντας τις μετρήσεις μεταξύ τους χρονικά (ημερήσια, εβδομαδιαία, εποχιακά και σε ειδικές περιστάσεις). Επίσης θα γίνει συσχέτιση των μετρήσεων με τις καιρικές συνθήκες (άνεμος, υγρασία, θερμοκρασία κ.α.)

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα είναι προσβάσιμα διαδικτυακά (εφαρμογών, ιστοσελίδων κ.α.) στους πολίτες του Βόλου για την τακτική και άμεση ενημέρωσή τους. Μέσα από τις ίδιες πλατφόρμες θα παρουσιαστούν και τα συμπεράσματα των μαθητών καθώς και τα νέα ερευνητικά ερωτήματα που θα ανακύψουν μαζί με τις προτάσεις των μαθητών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Συγγραφέας: 
tasiou kalliopi