"Του Υμηττού το μέλι"

Τη Μονή Καισαριανής και τον περιβάλλοντα χώρο επισκέφθηκε η Α' Γυμνασίου, παρακολουθώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Του Υμηττού το μέλι".

Το  εξαίσιο  τοπίο  του  μελιχρού  Υμηττού  αποτελούσε  πάντοτε  πηγή  έμπνευσης, καθώς,  κατά  τον  Πλάτωνα,  η  αύρα  του  «εκλεπτύνει  τις  ψυχές  των  ανθρώπων», εμφυσώντας την έννοια του Ωραίου στην τέχνη, τη φύση, τη γεύση. Η περιήγησή μας ξεκινά  στην  πηγή  του  Κριαριού  και,  περνώντας  από  τον  βυζαντινό  μελισσώνα, επισκέπτεται τη Μονή Καισαριανής και τον εντυπωσιακό της περίγυρο, παρουσιάζοντας ιστορικά στοιχεία,  μεσαιωνικές  εκκλησιές  που  δεν  υπάρχουν  πια,  νεράιδες  του  δάσους  κι  ανήσυχα ξωτικά…Μια περιήγηση ιστορική στο «μαγικό βουνό» της Αττικής…44 είδη άγριας ορχιδέας, θάμνοι μυριστικοί σα το θυμάρι, τα σχίνα και τα ρείκια, που κάνανε το υμήττειο μέλι γνωστό-ήδη απότην αρχαιότητα-στα πέρατα του κόσμου.

«Ακόμα και εάν κάποιοι παραξενευτούν στο άκουσμα του Υμηττού, η πραγματικότητα είναι ότι το βουνό που βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας προσφέρει μεγάλη ποικιλία βοτάνων. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται μέσα στα πόδια μας, μόνο οι περιπατητές του βουνού και οι φυσιολάτρες γνωρίζουν την ύπαρξη διαφόρων βοτάνων, που μπορούν να δώσουν ένα άκρως γευστικό και αρωματικό μέλι». Θυμάρι, θρούμπι, φασκόμηλο και ευκάλυπτοι προσφέρουν τα αρώματά και τις ιδιότητές τους στο μέλι που παράγει. 

Συγγραφέας: 
Ευστ. Οικονόμου ΠΕ02