ΤΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ

ΠΑΙΧΝΙΔΙ - ΤΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ

 Χωρίζουμε τα παιδιά σε δύο ισάριθμες ομάδες και τους δίνουμε να διαβάσουν ένα κείμενο  - μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο -  με πληροφορίες σχετικές με την ανακύκλωση.

  Στη συνέχεια παρατάσσουμε τις ομάδες τη μία δίπλα στην άλλη. 
  Σε ίση απόσταση από τους παίκτες κάθε ομάδας, βάζουμε δύο στεφάνια, ένα μπλε και ένα κόκκινο.

   Αμέσως μετά, διαβάζουμε μία πρόταση σχετική με το κείμενο που δώσαμε να διαβάσουν τα παιδιά.  Οι πρώτοι παίκτες της κάθε ομάδας αφού ακούσουν την πρόταση, θα πρέπει να τρέξουν και να μπουν μέσα στο σωστό στεφάνι.  Αν η πρόταση είναι ΣΩΣΤΗ πρέπει να μπουν μέσα στο μπλε στεφάνι ενώ αν είναι ΛΑΘΟΣ, μέσα στο κόκκινο στεφάνι.  Νικητής είναι ο μαθητής που θα μπει πρώτος στο σωστό στεφάνι και η ομάδα του παίρνει έναν βαθμό. Στη συνέχεια τα παιδιά που έπαιξαν μπαίνουν στο τέλος της ομάδας τους και συνεχίζουμε  να διαβάζουμε νέα πρόταση για τα επόμενα παιδιά. Όταν τελειώσουν όλες οι προτάσεις, νικήτρια είναι η ομάδα που συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς
    Σας παραθέτουμε παρακάτω το κείμενο και τις προτάσεις που θέσαμε στους μαθητές μας.

ΚΕΙΜΕΝΟ

ΤΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ-

ΣΥΧΝΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

Αν και πάρα πολλοί από μας ασχολούνται με την ανακύκλωση σε καθημερινή βάση, εντούτοις ακολουθούμε λάθος βήματα με αποτέλεσμα να πηγαίνει χαμένη η όλη προσπάθεια. Αφού το θέλουμε ας το κάνουμε σωστά.

Υπάρχουν υλικά τα οποία ναι μεν προέρχονται από ανακυκλώσιμα υλικά αλλά δεν ανακυκλώνονται. Αυτά πρέπει να τα τοποθετούμε στους συμβατικούς κάδους σκουπιδιών. Λόγω ελλιπούς ενημέρωσης τα τοποθετούμε στους μπλε κάδους με αποτέλεσμα να κάνουμε κακό στο περιβάλλον.

Η χώρα μας δυστυχώς δεν δείχνει και το καλύτερό της πρόσωπο όταν έχει να κάνει με το θέμα της ανακύκλωσης. Σύμφωνα με την έρευνα της Infobank Helestat, , μπορεί να έχουμε βελτιωθεί σαν χώρα τα τελευταία χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα, παρ′ όλα αυτά είμαστε ακόμα σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τις άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρισκόμαστε στην 22η θέση ανάμεσα στις 28 χώρες. Για να γίνουμε πιο κατανοητοί, η Ελλάδα ανακυκλώνει το 16% των απορριμμάτων της όταν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιδόσεις της τάξης του 70%. Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο σοβαρό αν αναλογιστεί κανείς πως η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει λόγο για το 50% των οικιακών απορριμμάτων έως το 2020.

Κάποιες απλές αλλά σημαντικές διευκρινήσεις για την ανακύκλωση:

 1. Οι λερωμένες συσκευασίες δεν ανακυκλώνονται. Δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στο διαχωρισμό των υπόλοιπων ανακυκλώσιμων υλικών.
 2. Οι συσκευασίες που περιέχουν υπολείμματα από φαγητό όπως αυτές που χρησιμοποιούνται από τα ταχυφαγεία, με πιο κλασικό παράδειγμα τα κουτιά πίτσας. Aν δεν μπορούν να καθαριστούν πλήρως τότε πρέπει να επιλέγουμε τους κανονικούς κάδους απορριμμάτων.
 3. Οι συσκευασίες πρέπει να ρίχνονται στην ανακύκλωση άδειες και καθαρές. Μπορούμε, για παράδειγμα, να σκουπίσουμε ένα κεσεδάκι γιαουρτιού ή να το ξεπλύνουμε με λίγο νερό. .
 4. Μπορεί το γυαλί σαν υλικό να είναι ανακυκλώσιμο και να έχει θέση στο γνωστό σε όλους μας μπλε κάδο. Θα πρέπει όμως να θυμόμαστε πως ο διαχωρισμός όλων των υλικών γίνεται από ανθρώπους. Συνεπώς η ρίψη σπασμένων γυαλιών στους κάδους δεν βοηθάει, αντιθέτως αποτελεί σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού για τους εργαζόμενους.
 5. Τα μικρά χαρτάκια δυσχεραίνουν το έργο της διαλογής και συνήθως καταλήγουν στις χωματερές. Γι’ αυτό καλό είναι να μη σκίζουμε τα χαρτιά πριν τα ρίξουμε στον κάδο, απλώς τα τσακίζουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το βρεγμένο χαρτί όπως και το λερωμένο – λαδωμένο ΔΕΝ έχουν θέση στους μπλε κάδους, καθώς όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Επίσης, χαρτί που έχει βραχεί ακόμη και αν στεγνώσει δεν ανακυκλώνεται.
 6. Η συσκευασία που τυλίγουν τα τυριά, τα αλλαντικά και το κρέας στα σουπερμάρκετ και η οποία αποτελείται από δύο υλικά (χαρτί και ζελατίνη) ανακυκλώνεται. Θα πρέπει όμως να διαχωρίσουμε τα δύο αυτά υλικά πριν τα ρίξουμε στον μπλε κάδο.
 7. Η συσκευασία φελιζόλ ΔΕΝ ανακυκλώνεται, καθώς είναι ιδιαίτερα εύφλεκτη.
 8. Στους μπλε κάδους πετάμε μόνο τις θήκες των CD και DVD. Δυστυχώς τα ίδια τα CD και τα DVD δεν ανακυκλώνονται προς το παρόν στην Ελλάδα. Παρότι κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από αλουμίνιο, τα ψηφιακά δισκάκια ή οι παλιές μας βιντεοκασέτες περιέχουν πολλές προσμείξεις καθιστώντας αδύνατη την ανακύκλωση τους.
 9. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως ναι μεν τα περισσότερα από τα πλαστικά ανακυκλώνονται, εντούτοις υπάρχουν κάποια που χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση και ΔΕΝ έχουν θέση στους μπλε κάδους. Αυτά είναι: καλαμάκια, μαχαιροπίρουνα, σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες (έχουν ημερομηνία λήξης και θρυμματίζονται), πιστωτικές κάρτες, στικάκια μνήμης – USB, κάρτες SIM, πλαστικά έπιπλα.
 10. Να μην ξεχνάμε να ξεβιδώνουμε τα καπάκια καθώς οι περισσότεροι φορείς δεν τα δέχονται. Γι' αυτό πρέπει να πετάμε τα πλαστικά μπουκάλια χωριστά στους κάδους ανακύκλωσης.
 11. Το αφρολέξ, το οποίο είναι παράγωγο του πετρελαίου και ιδιαίτερα εύφλεκτο, ΔΕΝ έχει θέση στους μπλε κάδους καθώς θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα περισσότερα κέντρα ανακύκλωσης.
 12. Τις μικρές ηλεκτρικές συσκευές μπορούμε να τις ανακυκλώσουμε στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών. Σε αρκετές περιπτώσεις τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών προσφέρουν εξαιρετικές προσφορές σε περίπτωση που τους επιστρέψουμε μια παλιά μας συσκευή.
 13. Τις μπαταρίες που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση ΔΕΝ πρέπει να τις πετάμε ούτε στους συμβατικούς κάδους ούτε στους μπλε κάδους. Οι άδειες μπαταρίες συλλέγονται και διαχειρίζονται ξεχωριστά. Υπάρχουν οι κάδοι με την επωνυμία ΑΦΗΣ, τους οποίους βρίσκουμε σε δήμους, καταστήματα, σούπερ μάρκετ, σχολεία, δημόσιους φορείς, ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις. Δεν έχει σημασία αν προέρχονται από κινητά, υπολογιστές ή κάμερες.
 14. Το μαύρο πλαστικό, αυτό που χρησιμοποιείται από τα ταχυφαγεία εν είδη σκεύους, όπως και από τα σούπερ μάρκετ ΔΕΝ ανακυκλώνεται και ΔΕΝ πρέπει να ανακατεύεται με τα άλλα ανακυκλώσιμα υλικά.
 15. Τέλος, τέσσερα βασικά πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε:

α) Δεν πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μέσα σε δεμένες σακούλες, αλλά τα ρίχνουμε χύμα

β) Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης

γ) Κλείνουμε τους κάδους για να προστατεύσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή

δ) Αποφεύγουμε τις συσκευασίες μιας χρήσης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

1)  Όλα τα απορρίμματα ανακυκλώνονται.

2)  Τα χαρτιά, τα χαρτόνια και το γυαλί είναι ανακυκλώσιμα υλικά

3)  Όταν πετάμε ανακυκλώσιμα προϊόντα στους κάδους, πρέπει να τα καθαρίζουμε πρώτα από υπολείμματα

4) Οι ηλεκτρικές συσκευές δεν ανακυκλώνονται

5)  Τα πλαστικά προϊόντα ανακυκλώνονται

6)  Τα φαγητά τα πετάμε στους κάδους ανακύκλωσης

7)   Ο κάδος ανακύκλωσης για το γυαλί έχει χρώμα πράσινο

 8)  πλαστικό και το αλουμίνιο δεν είναι ανακυκλώσιμα υλικά.

9)  Οι μπαταρίες δεν είναι ανακυκλώσιμες

10)  Tα μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα τα πετάμε στον μπλε κάδο της γειτονιάς

11)   Η συσκευασία που τυλίγουν τα τυριά, τα αλλαντικά και το κρέας στα σουπερμάρκετ και η οποία αποτελείται από δύο υλικά (χαρτί και ζελατίνη) ρίχνεται στον κάδο ανακύκλωσης όπως είναι.

12)   Όλοι οι κάδοι ανακύκλωσης στον κόσμο είναι χρώματος μπλε

13)  Τα πλαστικά καλαμάκια είναι ανακυκλώσιμα

 14)  ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους πετάμε στον κάδο ανακύκλωσης της γειτονιάς μας

15) Οι λερωμένες συσκευασίες δεν ανακυκλώνονται

16)  Τα σπασμένα γυαλιά δεν ανακυκλώνονται

17) Τα CD και τα DVD δεν ανακυκλώνονται προς το παρόν στην Ελλάδα.

18) Οι άδειες μπαταρίες συλλέγονται και διαχειρίζονται ξεχωριστά

19) Δεν πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μέσα σε δεμένες σακούλες, αλλά τα ρίχνουμε χύμα

20) Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης

21) Κλείνουμε τους κάδους για να προστατεύσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή

22) Το αφρολέξ είναι ανακυκλώσιμο υλικό.

23) Η χώρα μας είναι μέσα στην πρώτη δεκάδα των χερών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της ανακύκλωσης.

24) Τα μαύρα ταπεράκια του φαγητού είναι ανακυκλώσιμα

25) Είναι καλό να σκίζουμε τα χαρτιά πριν τα ρίξουμε στον κάδο ανακύκλωσης

 

Συγγραφέας: 
Mina Kranaki