Ο Ταξιάρχης και οι Στρατήδες της Λέσβου

@ Γιορτή των Ταξιαρχών την Τρίτη 8/11/2022 . Μια ξεχωριστή μέρα για τη Λέσβο, αφού γιορτάζουν σχεδόν οι μισοί από τους κατοίκους της: ο Μιχάλης, ο Στρατής, ο Ταξιάρχης, ο Άγγελος, ο Σταμάτης, ο Γαβριήλ και τα αντίστοιχα γυναικεία ονόματα.

@Από όλα τα ονόματα εκείνο που προξενεί εντύπωση είναι το όνομα Στρατής, που στη Λέσβο δεν γιορτάζεται στις 13 Δεκεμβρίου, αλλά στις 8 Νοεμβρίου. Γιατί όμως; 

@ Η εξήγηση, ότι είναι ότι το όνομα αυτό δεν προέρχεται από το Ευστράτιος, αλλά από το Αρχιστράτηγος, (Αστράτ’ γους), Στρατηγός, Στρατήγης. Οι Λέσβιοι συνηθίζουν να περικόπτουν συλλαβές απ’ τις λέξεις και να τις στρογγυλοποιούν. Το Αρχιστράτηγος, λοιπόν, με τις περικοπές έγινε Αϊστράτγους, Αΐστράτ’ς, Στράτ’ς, Στράτης.

@ Οι Μυτιληνιοί Στρατήδες λοιπόν δεν προέρχονται από το Ευστράτιος , αλλά από το Αρχιστράτηγος, δηλαδή από τους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ.

@ Οι Μυτιληνιοί Στρατήδες έγιναν Ευστράτιοι στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν δημιουργήθηκαν τα δημοτολόγια και άρχισαν όλοι οι κάτοικοι να γράφονται υποχρεωτικά σε αυτά. Οι υπάλληλοι όμως, που ήταν τότε κυρίως από την Πελοπόννησο, δεν γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα στο νησί και άρχισαν να γράφουν το όνομά Στράτης ως Ευστράτιος .

@ Οι Λέσβιοι όμως, αν και Ευστράτιοι (στο όνομα και στις ταυτότητες), συνεχίζουν να έχουν την γιορτή τους την ημέρα των Ταξιαρχών. Ο πιο διάσημος Στράτης του νησιού, ο Μυριβήλης, επέμενε να τονίζει το όνομά του στην παραλήγουσα για να υποδηλώνει την λεσβιακή του καταγωγή.

 -Απόσπασμα από το μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος (Ενότητα : Γνωρίζω τον τόπο μου) 

Συγγραφέας: 
avalesis