Τα Τσουκαλαριά του Μανταμάδου στη Λέσβο 

@@ Στη Λέσβο η αγγειοπλαστική έχει μακρά παράδοση με κυριότερα κέντρα τον Μανταμάδο και την Αγιάσο. Παλιότερα υπήρχαν αγγειοπλαστεία και σε άλλα χωριά, όπως τη Γέρα, τη Βρίσα, τη Φίλια και το Σκαλοχώρι. Τα πήλινα αγγεία καθημερινής χρήσης ήταν απαραίτητα σ' όλα τα νοικοκυριά κι υπήρχε μεγάλη ζήτηση μέχρι τη δεκαετία του 1950.

……………………………………..

@@ Τότε άρχισαν να δημιουργούνται τα δίκτυα ύδρευσης και κάθε σπίτι να αποκτά αυτονομία στις υδρευτικές του ανάγκες. Άρχισαν επίσης να μπαίνουν στην καθημερινότητα τα πλαστικά σκεύη και την επόμενη δεκαετία τα ψυγεία.

…………………………………..

@@ Η συνέπεια όλων αυτών των αλλαγών ήταν τα κεραμικά να περάσουν σε δεύτερη μοίρα και πολλά αγγειοπλαστεία να κλείσουν. Επιβίωσαν όσα προσαρμόστηκαν στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις (ηλεκτρικοί φούρνοι) και στα νέα δεδομένα της αγοράς, (με στροφή στο διακοσμητικά και εφυαλωμένα κεραμικά, που αγόραζαν οι τουρίστες)

…………………………………….

@@ Ωστόσο η σπουδαία παραγωγική και καλλιτεχνική δραστηριότητα, που άκμασε τις δεκαετίες που ήταν πιο χειροποίητη η ζωή, εξακολουθεί και σήμερα να μας σαγηνεύει. Γι΄ αυτό και τα εγκαταλελειμμένα εργαστήρια στην Πεδή, τον Ασπροπόταμο, το Κουλοστάσι και τον Άγιο Στέφανο του Μανταμάδου , που αποτελούν μάρτυρες της προβιομηχανικής περιόδου  της  κεραμικής Λέσβου , πρέπει να διασωθούν με κάθε τρόπο.

.................................................................

@@Το υλικό της ανάρτησης προέρχεται από εισηγήσεις για την κεραμική της Λέσβου στα πλαίσια προγράμματος που έγινε φέτος στο Δ.Σ. Λουτρόπολης Θερμής.

 

Συγγραφέας: 
avalesis