Στον αρχαιολογικό χώρο της Προϊστορικής Θερμής

 

# Βουτιά στο χρόνο έκαναν πριν λίγες μέρες δύο τάξεις του σχολείου μας , που επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Προϊστορικής Θερμής .Εκεί είδαν πως ζούσαν οι κάτοικοι του προϊστορικού οικισμού και ποιες ήταν οι ασχολίες τους μέσα από την προβολή ενός κατατοπιστικού βίντεο.

………………………………………….

# Κυρίως όμως άκουσαν για την γυναίκα που έφερε στο φώς τον οικισμό, την αγγλίδα αρχαιολόγος Winifred Lamb. Η Lamb έκανε τις ανασκαφές από το 1929 έως το 1933 χρηματοδοτώντας τις σε μεγάλο βαθμό με δικά της έξοδα ..

…………………………………………..

# Στη συνέχεια παρουσίασε τα συμπεράσματά της το 1936 σε έκθεση στη Βασιλική Ακαδημία των Τεχνών της Μ. Βρετανίας και τα δημοσίευσε σε βιβλίο για το οποίο της απονεμήθηκε Διδακτορικό δίπλωμα από το Κέϊμπριτζ το 1940.

……………………………………………….

# Μετά το τέλος της ανασκαφής, ο αρχαιολογικός χώρος σκεπάστηκε ξανά με χώμα, μια που η Ελλάδα ήταν τότε σε χρεοκοπία και δεν μπορούσε να τον συντηρήσει.

…………………………………………………..

# Έτσι έμεινε θαμμένη για άλλα 70 χρόνια μέχρι που στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ανασκάφτηκε ξανά από την Αρχαιολογία και δημιουργήθηκε ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος.

Συγγραφέας: 
ΕΛΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΑ