Στο βασίλειο των μελισσών

# Στο βασίλειο των μελισσών ξεναγήθηκαν σήμερα οι μαθητές τριών τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής σε μια υπέροχη παρουσίαση, που οργανώθηκε στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

# Έγιναν τρεις παρουσιάσεις (για να αποφευχθεί ο συνωστισμός) και η κάθε μια περιλάμβανε προβολές, γευσιγνωσία και βιωματικές δράσεις , που ενθουσίασαν όλους τους μαθητές.

# Εισηγητής ήταν ο γεωπόνος-μελισσοκόμος Γιάννης Μαστρανεστάσης που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών και κάλυψε κάθε τους απορία. Η παρουσίαση ξεκίνησε με προβολή ppt, για το βασίλειο των μελισσών και την πολλή ιδιαίτερη ζωή τους.

# Συνεχίστηκε με βιωματικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές ντύθηκαν μελισσοκόμοι, γνώρισαν τα καπνιστήρια και τα άλλα σύνεργα της φροντίδας των μελισσών και έκλεισε με γευσιγνωσία μελιού.

#Θερμές ευχαριστίες στον Γιάννη Μαστρανεστάση για την μοναδική εμπειρία , που πρόσφερε στους μαθητές μας και για τα τρία βάζα μυρωδάτο μέλι που μας έφερε. Η εμπειρία που αποκόμισαν οι μαθητές θα τους μείνει αλησμόνητη.

 

ΤΑ  ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ  ΜΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΑΝ   

@@ Οι μέλισσες δημιουργούν μέλι για πάνω από 150 εκατομμύρια χρόνια.

@@ Η μέλισσα έχει 3 μάτια στο πάνω μέρος του κεφαλιού της και δύο στο πλάι , γι’ αυτό και βλέπει κατά 360ο

@@ Για να πετάξει η μέλισσα η θερμοκρασία αέρα πρέπει να είναι πάνω από 14οC

@@ Η μέλισσα κατά την συλλογή της γύρης δημιουργεί στα πόδια της δύο μπαλίτσες γύρης ισοβαρείς και ισομεγέθεις για πτητική ισορροπία

@@ Οι μέλισσες χρησιμοποιούν αεροδιάδρομους, για την είσοδο και έξοδό τους από την κυψέλη για την αποφυγή των συγκρούσεων.

@@ Σε ένα της ταξίδι, μια μέλισσα, επισκέπτεται περίπου 50-100 λουλούδια.

@@ Τα φτερά μιας μέλισσας ανεβοκατεβαίνουν περίπου 11.400 φορές το λεπτό.

@@ Για μια σταγόνα μελιού μια  μέλισσα  πρέπει να επισκεφτεί 75000 λουλούδια

@@ Η βασίλισσα γεννά στη ζωή της  1.000.000 αβγά.

@@ Οι μέλισσες αντιλαμβάνονται τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, που προηγούνται των καταιγίδων και  γυρίζουν έγκαιρα στην κυψέλη.

@@ Οι μέλισσες ήταν οι μοναδικές επιζώσες μετά τις βόμβες στο Ναγκασάκι και τη  Χιροσίμα. Στα μελίσσια δεν βρέθηκε ραδιενέργεια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ

@@ Το 80% της επικονίασης των φυτών γίνεται από τη μέλισσα

 

Συγγραφέας: 
avalesis