Η πλαζ «Κανόνι» και η ιστορία της

# Στους Πύργους Θερμής της Λέσβου βρίσκεται η οργανωμένη παραλία «Κανόνι», που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών. Πολλοί την επιλέγουν για μπάνιο και χαλάρωση, λιγοι όμως γνωρίζουν γιατί ονομάζεται έτσι .
..........................................................
# Το όνομά της το πήρε από την εκατάσταση αντιαεροπορικών πυροβόλων κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918). Τα πυροβόλα είχαν εγκατασταθεί για να προστατεύουν τον κάμπο των Πύργων Θερμής, που τον χρησιμοποιούσαν ως αεροδρόμιο οι Εγγλέζοι.
..........................................................
# Από εδώ απογειώνονταν τα πολεμικά τους αεροσκάφη για να κατοπτεύουν τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών παραλίων, αλλά και για βομβαρδίζουν στόχους των Γερμανών στα απέναντι παράλια.
..........................................................
# Εξ αιτίας της εγκατάστασης του αεροδρομίου οι κάτοικοι γίνονταν συχνά μάρτυρες αερομαχιών, που τους προκαλούσαν τρόμο. Για να προστατευτούν είχαν κρεμάσει ένα καμπανάκι πάνω σ’ ένα δρυ που βρίσκεται δίπλα στο εξωκλήσι του Ταξιάρχη. Όταν τον άκουγαν να χτυπάει ήξεραν ότι επίκειται αεροπορική επίθεση και έπρεπε να καλυφθούν.

..................................................................

# Η καταγραφή των πληροφοριών, η εύρεση και η ψηφιοποίηση των φωτογραφιών έγιναν στα πλαίσια του προγράμματος "Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου" που υλοποιεί από το 2019 το Σχολείο σε συνεργασία με την Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης και έχει βραβευτεί κατ' επανάληψη.

Συγγραφέας: 
avalesis