Οι βιωματικές δράσεις του Σχολείου μας!

Η μαθήτρια φυτεύει το κρεμμύδι της.
Η 2άδα των μαθητών στη φύτευση του πράσου!
Με το ποτιστήρι μας στο πότισμα των νέων βολβών μας!
Τα άνθη του βουνού μας.
Στο μονοπάτι προς τη Σπηλιά του Λιονταριού!
Εξερεύνηση της Σπηλιάς!
Τα κούμαρα αρχίζουν και κοκκινίζουν !
Ανθισμένο ρείκι!
Περπατώντας στο μονοπάτι 11.
Το θεωρητικό μάθημα στο ΚΕΠΕΑ Λαυρίου.

Προχωρώντας γοργά η σχολική χρονιά και φτάνοντας στα μέσα του Νοέμβρη ήρθε η ώρα για το σχολικό μας κήπο . Αν και οι βροχές μας λείπουν από την Παιανία , στις 15/11/22  τα πρώτα τμήματα κατά σειρά Γ'1,Δ'2 και Β' φύτεψαν υπό την καθοδήγηση του Υπευθύνου του Προγράμματος  των Οικολογικών  Σχολείων ,από ένα κρεμμυδάκι  κάθε παιδί και ένα πράσο  κάθε τμήμα. Στο τέλος της φύτευσης τα παιδιά πότισαν τα αυλάκια τους.

Στις 20/11/22 ακολούθησε η 2η πεζοπορία στον Υμηττό όπου μέσα σε 3 ώρες συνολικά στο δάσος ,μικροί και οι γονείς τους , βίωσαν τις χαρές του βουνού μας! Χρώματα κι αρώματα από τα φυτά ,φυσική άσκηση για την υγεία μας, ψυχαγωγία με τις παρέες όλων, η πρώτη γεύση από τα κούμαρα, εικόνες από ψηλά προς την Ανατολική Αττική και την Εύβοια και τέλος την παράσταση <έκλεψε> η ξενάγηση στο Σπήλαιο του Λιονταριού! Η ευλογία της Φύσης μέσα σε 3 ώρες!!! 

Στις 21/11/22 τα τμήματα Στ΄1 και Στ΄2 με την συνοδεία των Εκπαιδευτικών τους και του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Σχολείου μας επισκέφτηκαν το ΚΕΠΕΑ Λαυρίου και τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου! Οι 2 Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί του Κέντρου αρχικά στην αίθουσα και μετά στο πεδίο του Δρυμού έδωσαν σημαντικές θεωρητικές και εμπειρικές γνώσεις στα παιδιά μας  . Το Πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε ήταν : Ένα Δάσος γεννιέται - φυσική αναγέννηση.

Τα παιδιά μας ενθουσιάστηκαν από τις παρατηρήσεις τους στο ζωντανό δάσος με τη χλωρίδα και την πανίδα του (εδώ ξετρελάθηκαν με την παρατήρηση των εντόμων  μέσω μεγεθυντικού φακού και ειδικού μεγενθοσκόπιου )  και στο τέλος με αντίστοιχα στο καμένο πευκοδάσος. Η λιακάδα μας επέτρεψε να βιώσουμε και ομορφιά της φυσικής προσαρμογής του πευκοδάσους που στο πέρασμα των αιώνων στην Μεσόγειο αντιστέκεται πεισματικά κι ακόμη ,πάρα την αμέλεια σε μεγάλο βαθμό των ανθρώπων , Επιβιώνει! Έμαθαν τα παιδιά μας πως να κουκουνάρια ανοίγουν με την ζέστη της φωτιάς και τα άκαυτα σποράκια τους πέφτοντας στο χώμα την επόμενη άνοιξη θα δώσουν νέα -μωρά πεύκα! Αν δεν καούν μέσα σε 15 χρόνια περίπου, το Δάσος θα έχει αναγεννηθεί. Ακόμη έμαθαν για την ταπεινή αθόρυβη εργασία των τριφυλλιών ,για την προσαρμογή των θάμνων , των βολβών και κάποιων ριζών που κι αυτά επιβιώνουν από μια φωτιά.    Το πιο σημαντικό είναι, όλα τα παιδιά , να μάθουν να αγαπάνε και να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον!      

Συγγραφέας: 
axarlis