Καλά Χριστούγεννα, καλή Πρωτοχρονιά με φως μες στην καρδιά!

Χριστουγεννιάτικη γιορτή μετά από ένα μεγάλο διάστημα εγκλεισμού και απαγορεύσεων! Ανυπομονούσαμε τόοοοσο πολύ και τελικά έφτασε η πολυπόθητη μέρα... Ας δούμε όμως πώς φτάσαμε ως εδώ.
Στόχος μας η συμπερίληψη στο πλαίσιο εργαστηρίου δεξιοτήτων. Μετά την επίσκεψη του Ειδικού Σχολείου, σειρά είχαν οι γονείς. Πώς θα τους διδάξουμε την συμπερίληψη με τρόπο απλό και παράλληλα διασκεδαστικό;;; Αποφασίσαμε λοιπόν να τους κάνουμε συμπαίκτες εθελοντές στην γιορτή μας... Η απόφαση πάρθηκε και οι ετοιμασίες ξεκίνησαν, παιχνίδια που προωθούν την διαφορετικότητα, τραγούδι στη νοηματική, διαδραστικότητα και διασύνδεση με τον κόσμο μέσω της αγαπημένης μας γης... Πρόβες και χαρά, απλότητα και διασκέδαση...
Καθώς όλα προχωράνε δημιουργούμε σκηνικά με νόημα, ένα δέντρο αστόλιστο αλλά ευτυχισμένο για όσα έχει χαρίσει, ένας χιονάνθρωπος που δεν βλέπει αλλά χαρούμενος που αισθάνεται, ένας άγιος Βασίλης που υπενθυμίζει την αληθινή αξία των δώρων και ένα μπισκοτοανθρωπάκι που αποκαλύπτει το μαγικό μυστικό της ζωής... Όλα φροντισμένα από παιδιά και εκπαιδευτικούς και είμαστε έτοιμοι!
Αρχικά βάλαμε "φωτιά στα σύνορα της γης, με σπίρτο την καρδιά μας" και αφού ρωτήσαμε τους γονείς τί είναι χριστούγεννα τους δείξαμε ότι χριστούγεννα είναι όλα όσα είπαν αλλά και κάτι ακόμα πιο βαθύ, ακόμα πιο μεγάλο... Το δέντρο μας που χάρισε τα στολίδια του στα παιδιά που δεν είχαν φαγητό, είναι το πραγματικό νόημα.. να δίνουμε εκεί που υπάρχει ανάγκη.
Στη συνέχεια τους καλέσαμε να παίξουν μαζί μας καθιστοί στοχεύοντας στα κέρατα του ρούντολφ, να παίξουν bowling χωρίς χέρια, να κλείσουν τα μάτια και να μας εμπιστευτούν ώστε να τους οδηγήσουμε σε γιορτινό μονοπάτι και να ζωγραφίσουν με μαρκαδόρους τοποθετημένους σε κοντάρια (για λόγους υγιεινής δεν τοποθετήθηκαν στο στόμα απευθείας). Η συμμετοχή πολύ μεγαλύτερη από όσο φανταστήκαμε!!! 
Αφού λοιπόν παίξαμε και διασκεδάσαμε με την καρδιά μας ακολουθώντας τους περιορισμούς που επεσήμαναν την διαφορετικότητα, τραγουδήσαμε για το συστατικό εκείνο που κάνει τη γη να γυρίζει και προσδίδει αξία σε αυτή τη βόλτα, την αγάπη. Τραγουδήσαμε στη νοηματική και μάλιστα μάθαμε και το ρεφραίν στους καλεσμένους μας.. Ἠταν εξαιρετικοί μαθητές και γι'αυτό τους βραβεύσαμε με μοναδικά μετάλλια που ζωγραφίσαμε εμείς ώστε κάθε ένα να είναι μοναδικό!

Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να συμβούν χωρίς τη συνεργασία του συλλόγου διδασκόντων που χωρίς καμία εξαίρεση έχει δείξει υπερβάλλοντα ζήλο, παιδαγωγική ευσυνειδησία, αγάπη και εργατικότητα για το παιδαγωγικό του έργο. 
 

 

 

Καλά Χριστούγεννα καλή πρωτοχρονιά και να έχετε πάντα φως μες στη καρδιά!!!

Συγγραφέας: 
SOFIA PETRIKI