Επίσκεψη στο Περιφερειακό Φυτώριο Ν. Αιγαίου

Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 τα τμήματα Β’ Λυκείου Υγείας, Δ΄ Λυκείου Αισθητικής, Γ’ Λυκείου Γεωπονίας και Δ΄ Λυκείου Φυτικής Παραγωγής πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Περιφερειακό Φυτώριο Ν. Αιγαίου. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του προγράμματος: «Καλλιεργώντας ένα νέο μέλλον», που διοργανώνει το Κέντρο Εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την Αειφορία Πεταλούδων Ρόδου,   σε συνεργασία με το Περιφερειακό Φυτώριο Ν. Αιγαίο.

Η διδακτική επίσκεψη περιλάμβανε αρχικά την μετάβαση των μαθητών στις εγκαταστάσεις του φυτωρίου. Εκεί παρατήρησαν με προσοχή από κοντά τα φυτά, ενημερώθηκαν περαιτέρω για τον τρόπο που γίνεται η σπορά και η ανάπτυξη των φυτών, καθώς και τον τρόπο που αποθηκεύονται οι σπόροι από τα ήδη υπάρχοντα φυτά. Υπήρξε  ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους μαθητές μας οι οποίοι γνώριζαν αρκετές πληροφορίες και έτσι διατυπώθηκαν πολλές εύστοχες ερωτήσεις και μια όμορφη συζήτηση. Επίσης διάλεξαν και σχεδίασαν ένα γνωστό τους φυτό και το παρουσίασαν στην ολομέλεια της ομάδας. Στον χώρο υπήρχαν μικροσκόπια και μεγεθυντικοί φακοί, εργαλεία που χρησιμοποίησαν οι μαθητές για να παρατηρήσουν τις λεπτομέρειες των φυτών με μεγάλο ενδιαφέρον.  

Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη των μαθητών στο μονοπάτι της βιοποικιλότητας. Εκεί οι μαθητές συνάντησαν φυτά που γνώρισαν νωρίτερα στον εσωτερικό χώρο, αφουγκράστηκαν τους ήχους της φύσης και με τα κυάλια τους παρατήρησαν πουλιά και έντομα. Επίσης επισκεφτήκαμε τον αμπελώνα, ο οποίος ήταν φορτωμένος σταφίδες έτοιμες για συγκομιδή. Οι μικροί γεωπόνοι της ομάδας διέκριναν στο δρόμο μας εσπεριδοειδή δέντρα στα οποία παρατηρήσαμε τους καρπούς τους και τα χρώματα τους.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον κύριο Νίκο Ρένεση, γεωπόνο, υπεύθυνο του Περιφερειακού Φυτώριου Νοτίου Αιγαίου, και την κα Κωνσταντίνα Μιχαλακοπούλου μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του ΚΕΠΕΑ-ΚΠΕ Πεταλούδων Ρόδου.

Συγγραφέας: 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜ...