Αναβιώνουν ο Κλήδονας και τα Κάψαλα

 

@@ Τα λαογραφικά έθιμα του Κλήδονα και τα Κάψαλα θα αναβιώσουν σήμερα και αύριο σε αρκετά χωριά του νησιού. Το έθιμο πραγματοποιείται στις 23 και 24 Ιουνίου, ημέρες που συμπίπτουν με το θερινό ηλιοστάσιο.

………………………………………

@@ Μετά τον Κλήδονα ανάβουν οι φωτιές και καίγονται τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς. Οι φωτιές λέγονται κάψαλα, και ανάβουν στις 24 Ιουνίου, συνήθως σε σταυροδρόμια τη γιορτή του Αγίου Ιωάννη, που είναι η μεγαλύτερη μέρα του καλοκαιριού.

…………………………..............

@@ Η διήμερη γιορτή περιλαμβάνει τρεις φάσεις: α)την προετοιμασία, όπου παραμονή του Αϊ Γιάννη, γίνεται το άναμμα της φωτιάς και το πέρασμα πάνω από αυτήν καθώς και την μεταφορά του αμίλητου νερού, β)την έκθεση στα άστρα, και το άνοιγμα του Κλήδονα με τα ριζικά της κάθε κοπέλας και γ) την διασκέδαση για τους συμμετέχοντες.

……………………………………..

@@ Όλες οι ηλικίες, αγόρια και κορίτσια επιδίδονται στο πήδημα πάνω από τις φλόγες, γιατί, λένε, έτσι φεύγουν όλες οι κακομοιριές και οι αρρώστιες. Το πήδημα αυτό το θεωρούν ότι έχει μαγική σημασία, αφού πιστεύουν , ότι όποιος πηδάει πάνω από τη φλόγα ενώνεται μ’ αυτήν και παίρνει τη δύναμή της.

…………………………………..

@@ Σε αρκετά χωριά τα πήδημα συνοδεύεται από τολμηρές, αδιάντροπες φράσεις με καθαρτικό και μαγικό περιεχόμενο.

Συγγραφέας: 
ΕΛΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΑ