GLOBAL SCHOOL PLAY DAY 2021

Οι αλκυονίδες μέρες έκαναν την εμφάνισή τους κι εμείς αρπάξαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά για τον υπέροχο μύθο που τις πλαισιώνει! Μάλιστα αποφασίσαμε να τις συνδυάσουμε με την συμμετοχή μας για τρίτη χρονιά στο Global School Play Day που φέτος διενεργείται με διαφορετική μορφή. 

Ο μύθος της Αλκυόνης που είναι γεμάτος από συναισθήματα ήταν η εισαγωγή μας στο θέμα. Τον είδαμε σε ηλεκτρονική μορφή, τον παίξαμε με playmobil, τον ζωγραφίσαμε και τον κάναμε κόμικ στο bookcreator.

Στη συνέχεια εντοπίσαμε το πρόβλημα και τη λύση του έδωσαν οι Θεοί, καθώς επίσης και το θλιβερό τέλος του Κύηκα, το οποίο παραλλάξαμε σε ευτυχισμένο τέλος δίνοντας διάφορες λύσεις (ο Κύηκας σώθηκε από ένα αεροπλάνο, από ένα κλαδί δέντρου, από μια γοργόνα, από ένα άλλο καράβι ή και από την Αλκυόνη).

Μέσα στον μύθο αναγνωρίσαμε και αρκετά συναισθήματα που όμως  ήταν διαφορετικά σε ένταση και βάθος από αυτά για τα οποία έχουμε συζητήσει. Αυτό ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να μιλήσουμε και για άλλα συναισθήματα πέραν των βασικών, όπως η οργή, ο έρωτας, η θλίψη και η απόγνωση. Οι πίνακες ζωγραφικής μας βοήθησαν να κατανοήσουμε την ένταση των συναισθημάτων. 

Το πανέμορφο πουλί, η Αλκυόνη, έγινε μια κατασκευή με μαλλί στα χρώματα του μπλε και του πορτοκαλί και φυσικά τα αγαπήσαμε με την καρδιά μας!

Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιχνιδιού στο Σχολείο έφτασε! Φέτος, λόγω των υγειονομικών συνθηκών, δεν θα φέρουμε παιχνίδια από το σπίτι αλλά θα παίξουμε στο σχολείο παιχνίδια που έχουμε ετοιμάσει σε κάθε τμήμα και φυσικά θα τα ανταλλάξουμε. Ήρωας των παιχνιδιών μας είναι φυσικά η Αλκυόνη! Κρύψαμε μέσα στο ζελέ τα αυγά της και κάθε ομάδα προσπάθησε να τα βρει και να κάνει καταμέτρηση. Επίσης συνεργαστήκαμε για να βρούμε τη φωλιά μας!

Επόμενο παιχνίδι το κυνήγι θησαυρού! Ένας χάρτης με απλές οδηγίες στην όμορφη αυλή μας, μας οδήγησε στον θησαυρό, τα ψάρια που τόσο αγαπάει να τρώει η Αλκυόνη! 

Κάθε Αλκυόνη θέλει να βρίσκεται κοντά στα αυγουλάκια της! Πώς όμως θα βρει το δρόμο; Ένας λαβύρινθος θα την οδηγήσει εκεί που θέλει κι εμείς θα την βοηθήσουμε!

Παιχνίδι χωρίς λόγια! Παντομίμα με συναισθήματα! Τα αντικείμενα άλλοτε μας βοηθούν να βρούμε το σωστό συναίσθημα και άλλοτε μας μπερδεύουν ανάλογα με τις διαθέσεις του παίκτη! Πάντως τα βρήκαμε όλα!!!

Τέλος ένα τεράστιο επιδαπέδιο εικονόλεξο μας περίμενε να το συμπληρώσουμε με καταστάσεις και πρόσωπα του μύθου της Αλκυόνης! 

Στο τέλος της ημέρας αυτό που μας έμεινε είναι η συνεργατικότητα και η χαρά του παιχνιδιού!!! Μακάρι πάντα να υπάρχουν αλκυονίδες μέρες, πάντα να υπάρχει η ελπίδα στον κόσμο!
 

Συγγραφέας: 
SOFIA PETRIKI