Διεθνής ημέρα μείωσης φυσικών καταστροφών- Σεισμός

Η 13η Οκτωβρίου είναι διεθνής ημέρα  μείωσης των φυσικών καταστροφών κι εμείς την αφιερώνουμε ειδικά στον σεισμό ως φυσικό φαινόμενο που φυσικά δεν μπορούμε να μειώσουμε αλλά μπορούμε να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης. 
Η αγαπημένη μας Γη ήρθε και πάλι κοντά μας για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς συμβαίνει αυτό το φαινόμενο. Έτσι την αποδομήσαμε ώστε να δούμε από τί είναι φτιαγμένη. Η αλήθεια είναι ότι οι περσινοί μας μαθητές θυμήθηκαν όλα όσα έχουμε αναφέρει και πέρσι την ίδια μέρα και βοήθησαν πολύ και τους καινούριους μαθητές. Έτσι εντοπίσαμε τον εσωτερικό και των εξωτερικό πυρήνα, τον μανδύα και τον φλοιό και τελικά είδαμε τις πλάκες που ευθύνονται για τον σεισμό. 
Όταν λοιπόν οι πλάκες ζεσταίνονται πολύ λόγω της θερμοκρασίας που αναδύεται από τον πυρήνα τότε κουνιούνται και οι κινήσεις του είναι πολλών ειδών, όταν όμως συγκρούονται έχουμε και τους μεγαλύτερους σεισμούς. Ένας αυτοσχέδιος προσομοιωτής μας βοήθησε να το καταλάβουμε καλύτερα. 
Μάλιστα ένα πρόγραμμα στο κινητό μέτρησε τον "σεισμό" που προκαλέσαμε ακριβώς όπως ένας σεισμογράφος. Επίσης παρατηρήσαμε ότι όταν συμβαίνει σεισμός σε ένα μέρος της γης δεν συμβαίνει σε όλα τα μέρη. 
Ωραία όλα αυτά και τώρα που τα κατανοήσαμε ας πάμε και στα πιο σημαντικά. Πώς θα προστατευτώ από τον σεισμό; Η σελίδα του ΟΑΣΠ έχει χρήσιμες οπτικοποιημένες πληροφορίες για τα παιδιά αλλά και έντυπο υλικό που αποσαφηνίζει τα σημαντικά βήματα προφύλαξης. 
Τέλος πάμε και στην εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης. Αν είμαστε στις τάξεις μπαίνουμε κάτω από τα τραπέζια και καρατάμε σφιχτά το ποδαράκι για να μην μετακινηθεί μακριά μας το τραπέζι. Αν ήμαστε στις αίθουσες ύπνου (καθώς δεν υπάρχουν έπιπλα) κουλουριαζόμαστε και προστατεύουμε με τα χέρια μας το κεφάλι μας. Αν είμαστε στην αυλή αλλά και κάθε φορά που τελειώνει ένας σεισμός, συγκεντρωνόμαστε στο κοινό ασφαλές σημείο του σχολείου μας, εκεί όπου κινδυνεύουμε λιγότερο και φυσικά προστατεύουμε πάντα το κεφάλι μας και αναμένουμε τις οδηγίες από τις κυρίες χωρίς φωνές και πανικό. 

Μακάρι να μην χρειαστεί ποτέ να εφαρμόσουμε τις οδηγίες αλλά αν χρειαστεί είμαστε προετοιμασμένοι και κυρίως γνωρίζουμε ότι ο σεισμός και οι ασκήσεις δεν είναι παιχνίδι αλλά μια πραγματικότητα δύσκολη που αν την αντιμετωπίσουμε σωστά θα είμαστε όλοι ασφαλείς.

Συγγραφέας: 
SOFIA PETRIKI