Αποταμίευση ψυχής!

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης θεσπίστηκε στις 31 Οκτωβρίου 1924, κατά τη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Συνέδριου Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο της Ιταλίας. Ο ιταλός Καθηγητής Φιλίπο Ραβίτσα ανακήρυξε την ημέρα ως Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης στη τελευταία ημέρα του συνεδρίου. Στα ψηφίσματα του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποταμίευσης ανακοινώθηκε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης θα είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην προώθηση της αποταμίευσης σε όλο το κόσμο. (Πηγή: wikipedia.org) Όμως η αποταμίευση έχει να κάνει αποκλειστικά με χρήματα;;; ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ!

Το βιβλίο της Ζωής μας βοήθησε να καταλάβουμε ότι μπορούμε να γεμίσουμε τους κουμπαράδες της ζωής μας με ψυχή: ηλιοβασιλέματα, όνειρα, δάκρυα, χαρές, στιγμές, αναστεναγμούς, βόλτες....  Έτσι συζητήσαμε κι εμείς για τους κουμπαράδες που έχουμε σπίτια μας και έχουν όλοι χρήματα.... Στο σχολείο όμως ο κουμπαράς που μας χάρισε η κυρία Διαμαντούλα μας θα γεμίσει με ψυχή! Τί πιο όμορφο να αποταμιεύουμε τα αποξηραμένα μας βότανα!

Μάλιστα θα φτιάξουμε και το εναλλακτικό μας νόμισμα, το χρώμα του οποίου θα αντιστοιχεί σε ένα βότανο. Κάθε ένα νόμισμα θα αντιστοιχεί επίσης σε ένα κουταλάκι αποξηραμένο βότανο. Έτσι στο τέλος της σχολικής χρονιά θα ξέρουμε και πόσα κουταλάκια βότανα έχουμε συνολικά αλλά και με βάση το χρώμα θα μπορούμε να μετρήσουμε χωριστά για το καθένα. 

Αποταμίευση λοιπόν αποξηραμένων βοτάνων!Εύκολα, με πρόγραμμα και διασκεδαστικά!

Όμως δεν θα σταματήσουμε εδώ! Γιατί η αποταμίευση θέλει προσπάθεια και κόπο... Μόνο τότε έχει πραγματικό νόημα. Αρχικά κατασκευάσαμε τη δική μας τράπεζα βοτάνων και την διακοσμίσαμε. Έπειτα, ως δεινοί βοτανολόγοι ανοίξαμε την βαλίτσα του βοτανολόγου και συλλέξαμε βότανα από τον κήπο μας. Τα ξεχωρίσαμε σε μπουκαλάκια και φτιάξαμε ματσάκια που τα κρεμάσαμε στην τράπεζα για να αποξηρανθούν αλλά κρατήσαμε και υλικό για έρευνα στο εργαστήριό μας. 

Τίποτα δεν θα μας ξεφύγει! Όλα θα τα ανακαλύψουμε! Έχουμε τα εργαλεία μας, την περιέργειά μας, διάθεση και αγάπη για ανακάλυψη... Κυρίες που μας βοηθούν να προχωράμε με σχέδιο αλλά χωρίς βιασύνη... Θα γίνουμε σπουδαίοι βοτανολόγοι!

Τέλος διαβάσαμε το υπέροχο παραμύθι του Παπαθεοδούλου "Αν κάθε μέρα" και φτιάξαμε την δική μας ομαδική εργασία...Αν κάθε μέρα μαζεύουμε ένα βότανο, σε μερικά χρόνια θα έχουμε ένα κάστρο βοτάνων!!! Πόσο χαρούμενη θα κάναμε τη γη μας αν συλλέγαμε με ευλάβεια και αγάπη όσα απλόχερα μας χαρίζει... 

Συγγραφέας: 
SOFIA PETRIKI