Του ήλιου η θυγατέρα... η πιο απ' όλες χαϊδευτή...(Κ. Παλαμάς)

Η απόσταση δεν μας εμπόδισε και να μιλήσουμε για μύθους και να ραβδίσουμε τις ελιές μας και πειράματα να κάνουμε με το λαδάκι αλλά και να φτιάξουμε μοσχομυριστά ελιόψωμα!!! Αρχικά είπαμε τον μύθο του Ποσειδώνα και της Αθηνάς και είδαμε πλούσιο εποπτικό υλικό με ελαιώνες, καρπούς αλλά και έργα ζωγράφων με θέμα την ελιά. Αποτυπώσαμε κι εμείς στις ζωγραφιές μας τις εμπειρίες που όλοι έχουμε από τις ελιές καθώς ο τόπος μας είναι γεμάτος με ελαιώνες! Στη συνέχεια φτιάξαμε στο σπίτι το δικό μας χωράφι και ραβδίσαμε ένα κλαδάκι ελιάς! Έπειτα καταγράψαμε τη σοδειά μας! Με ό,τι απέμεινε κάναμε κολάζ ένα δέντρο ελιάς. Πλούσια η σοδειά μας και φέτος! Οι κόποι πάντα αποφέρουν καρπούς...

Λαδάκι, νερό και οινόπνευμα έγιναν οι πρωταγωνιστές μας για να πειραματιστούμε με τις ιδιότητές τους, το βάρος και την διαλυτότητά τους. Κάναμε λοιπόν τρία πειράματα αλλά πριν την εκτέλεση, καταγράψαμε τις υποθέσεις μας. Στη συνέχεια εκτελέσαμε τα πειράματα και τέλος καταγράψαμε τα συμπεράσματα. Ποιο υλικό είναι βαρύτερο, ποιο ελαφρύτερο, ποιο υλικό διαλύεται; Αρκετά ενδιαφέρουσα διαδικασία που εντείνει την ικανότητα παρατήρησης. Φυσικά και άλλα ανάλογα υλικά μπορούν να επεκτείνουν την δραστηριότητα, όπως το ξύδι, το γάλα, ο χυμός, το κρασί και οποιοδήποτε υγρό. Πάντα φυσικά με την επίβλεψη ενηλίκων!

Τέλος ήρθε και η πολυπόθητη μέρα που όλοι περιμέναμε με αγωνία!!! Φτιάξαμε όλοι μαζί υπέροχα, αφράτα και πεντανόστιμα ελιόψωμα!!! Οι κυρίες από τα σπίτια τους στήθηκαν μπροστά στους υπολογιστές με τα υλικά τους και τα παιδιά με τις μαμάδες ακολουθούσαν! Φυσικά κάθε εβδομάδα προηγείται ηλεκτρονική ενημέρωση για όσα υλικά είναι αναγκαίο να έχουν οι γονείς (συνήθως απλά υλικά που όλοι έχουμε) προκειμένου να ανταποκριθούν στις δραστηριότητες. Το αποτέλεσμα ήταν μοσχομυριστό και νοστιμότατο και κυρίως βιωματικό!!! Ορίστε και η συνταγή μήπως τα λιγουρευτείτε κι εσείς!!! Για άλλη μια φορά να ευχαριστήσουμε τους υπέροχους γονείς που είναι αυτή τη στιγμή οι στυλοβάτες της εκπαίδευσης!!!

 

Συγγραφέας: 
SOFIA PETRIKI