Οι διαιτολογικές συνήθειες του χειμώνα

# Τέτοιες μέρες πέρυσι και πρόπερσι δοκιμάζαμε τα υπέροχα σιροπιαστά του χειμώνα στα πλαίσια του διατροφικού προγράμματος του σχολείου «Βελτιώνω τη διατροφή μου, ανακαλύπτω παραδοσιακές γεύσεις, γνωρίζω τα τοπικά προϊόντα».
………………………………
# Οι μαθητές περίμεναν με λαχτάρα ποια νέα λιχουδιά θα τους σερβίρουμε κάθε Τρίτη μεσημέρι, οι μαμάδες «διαγκωνίζονταν» ποια θα φτιάξει το επιδόρπιο της επόμενης εβδομάδας, ενώ γίνονταν και αρκετές διαλέξεις από παραγωγούς, βιοτέχνες , γεωπόνους.
………………………………
# Φέτος, που δεν έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτή τη δράση , κάνουμε ένα πρόγραμμα, που εξηγεί αυτές τις διαιτολογικές συνήθειες του χειμώνα. Γιατί τρώμε δηλαδή μπόλικα τροφές, που έχουν σαν βάση πλούσιους σε θερμίδες καρπούς (αμύγδαλα, σταφίδες, καρύδια κ.λ.π.)
………………………………
# Τους καρπούς αυτούς τους διατηρούσαν παλιότερα από την εποχή της αφθονίας (καλοκαίρι) για την εποχή της έλλειψης (χειμώνα). Έτσι τα χαρακτηριστικά επιδόρπια του χειμώνα ήταν τα σύκα (γεμιστά με καρύδια), τα κάστανα (με μέλι) , ενώ γλυκά των Χριστουγέννων ήταν ο μπακλαβάς, το κανταΐφι, η καρυδόπιτα και άλλα παρόμοια.
………………………………
# Τα γλυκά αυτά είχαν μεγάλες ποσότητες σιροπιού που έπαιζε διπλό ρόλο: από τη μία δρούσε σαν συντηρητικό (μια και δεν υπήρχαν τότε ψυγεία!) και από την άλλη κάλυπτε τις ανάγκες των ανθρώπων σε καύσιμα την κρύα περίοδο του χειμώνα.
………………………………
# Σοφές διαιτολογικές συνήθειες, που ρύθμιζαν μια ισορροπημένη διατροφή, πριν έρθει η εποχή της αφθονίας με τις ευκολίες και με τις (τόσες) καταχρήσεις της .
 

Συγγραφέας: 
ΕΛΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΑ