O Μίδας, τα Κρούσια και ο ποταμός Εχέδωρος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2020-21

O Μίδας, τα Κρούσια και ο ποταμός Εχέδωρος

Ερευνώντας για ψήγματα αλήθειας πίσω από ένα μύθο, αναδεικνύουμε με στόχο την βιώσιμη και αειφόρα χρήση του, ένα μοναδικό οικοσύστημα και ένα πεδίο δόξης Ελλήνων λαμπρό! 

Θεματικές ενότητες του προγράμματος

Η ευαισθησία σε περιβαλλοντικά θέματα του «Οικολογικού» Γυμνασίου Κοίμησης είναι ευρέως γνωστή σε Πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο πράγμα το οποίο αποδεικνύεται με τις τρεις «πρώτες» βραβεύσεις του στο Διαγωνισμό Bravo school  τα τρία τελευταία έτη, με τα προγράμματα του «Γεωθερμία» και «Ποταμός Στρυμόνας»,  «Όρος Κερκίνη (Μπέλες)» καθώς και με την διεθνή βράβευσή του με την «Πράσινη σημαία»  και τον επίσημο χαρακτηρισμό του ως «Οικολογικό Σχολείο».

Συνεχίζοντας την παράδοση, να ασχολούμαστε με ορατά αντικείμενα μελέτης του εγγύς περιβάλλοντα χώρου του Γυμνασίου Κοίμησης δεν θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε με το όρος Κρούσια που αν και είναι σε απόσταση αναπνοής από το Γυμνάσιο, το γεγονός ότι θεωρήσαμε ανεπίτρεπτο να μην γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για αυτό, αποφασίσαμε και  φέτος να «πάρουμε τα βουνά και τα λαγκάδια»…

Συνδέσαμε το πρόγραμμα με το  Παγκόσμιο στόχο 15 βιώσιμης ανάπτυξης  «ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ» προκειμένου να προωθήσουμε τη βιώσιμη χρήση, του προστατευμένου από την συνθήκη RAMSAR, Οικοσυστήματος του ανατολικού τμήματος του όρους ΚΡΟΥΣΙΑ που αποτελεί και το φυσικό δυτικό ανάχωμα της λίμνης ΚΕΡΚΙΝΗΣ.

1η θεματική ενότητα: προωθούμε  προς βιώσιμη και αειφόρα χρήση …… ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΣΟΥΜΕ ΟΙΚΟΚΩΔΙΚΑ για αυτό….

Τη διασφάλιση της διατήρησης του ορεινού οικοσυστήματος των ΚΡΟΥΣΙΩΝ συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητάς του (καταπολέμηση παράνομης υλοτομίας και λαθροθηρίας, προστασία από πυρκαγιές), έτσι ώστε ενισχυθεί η ικανότητά του να παράσχει οφέλη στο οικοσύστημα της Κερκίνης, αφού στα δέντρα του κοντά στη λίμνη φωλιάζουν πτηνά και η πανίδα του (λύκοι, τσακάλια, αλεπούδες, Αετοί, Γεράκια) βοηθούν τόσο στον έλεγχο του πληθυσμού των ειδών όσο και στην καθαρότητα του οικοσυστήματος μιας και κάποια από αυτά είναι πτωματοφάγα.
Την ανάληψη άμεσης δράσης για τον τερματισμό της παράνομης διακίνησης προστατευόμενων ειδών της χλωρίδας (οικοδομήσιμη και προς καύση ξυλεία), της πανίδας (ερπετά, ζαρκάδια, καρδερίνες και άλλα ωδικά πτηνά) και την αντιμετώπιση τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης παράνομων προϊόντων χλωρίδας και πανίδας του οικοσυστήματος των ΚΡΟΥΣΙΩΝ. Καταγγέλλουμε τα pet shop διακινούν τα παραπάνω είδη!
Την ενσωμάτωση της αξίας του οικοσυστήματος του όρους της Κερκίνης στον εθνικό και τοπικό σχεδιασμό, στις αναπτυξιακές διαδικασίες και στις στρατηγικές και υπολογισμούς μείωσης της φτώχειας και γιατί όχι του επαναπατρισμού των Ελλήνων μεταναστών.

Είναι γνωστό ότι όλα τα προγράμματα μας διαπνέονται από διαθεματικότητα ολιστική προσέγγιση των θεμάτων και ιδιαίτερη μέριμνα στην μελέτη της τοπικής Ιστορίας των Σερρών. Στο πνεύμα αυτό παραθέτουμε τις δυο επόμενες θεματικές ενότητες του προγράμματος

2η θεματική ενότητα:  (ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ)

O Μίδας, τα Κρούσια και ο ποταμός Εχέδωρος

Ερευνώντας για ψήγματα αλήθειας πίσω από τον μύθο που θέλει τον άπληστο Βασιλιά Μίδα, κατά παρότρυνση του Διόνυσου, λουόμενος στις πηγές Εχέδωρου (Γαλλικός ποταμός) να απαλλάσσεται από την κατάρα να γίνεται χρυσός ότι αγγίζει, ανακαλύπτουμε το αληθές γεγονός της ύπαρξης πλούσιων κοιτασμάτων χρυσού  στην περιοχή του Γαλλικού ποταμού. Αναρωτιόμαστε αν μπορεί να συνυπάρξει η εξόρυξη του χρυσού με την Αειφορία του οικοσυστήματος της περιοχής, μελετώντας τα υπέρ και τα κατά. Ψάχνουμε απαντήσεις στο ερώτημα μήπως τα ψήγματα χρυσού που έπεσαν από το κορμί του Μίδα, ως δώρο του Εχέδωρου, για το μέλλον δεν είναι ο χρυσός της περιοχής αλλά το ίδιο το οικοσύστημα που αποτελεί τον μεγαλύτερο βαλκανικό βοτανικό κήπο.

 3η θεματική ενότητα:  (ΠΕΔΙΟ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΕ 2 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ)

Δεν είναι δυνατόν δια ζώσης να μην προσκυνήσουμε το πεδίο στην περιοχή ΛΑΧΑΝΑ στο νότιο μέρος των Κρουσίων στο οποίο έγινε η φονικότερη επική μάχη Κιλκίς-Λαχανά (19-21 Ιουνίου 1913) και οδήγησε στην οριστική εκδίωξη των Βουλγάρων από τα χώματα της Μακεδονίας. Η Νιγρίτα, οι Σέρρες και το Δοξάτο ήταν οι πόλεις που έζησαν την εκδικητική μανία των Βουλγάρων και έπαθαν τις μεγαλύτερες καταστροφές κατά την αποχώρηση τους.

Ερευνούμε αν η θυσία του Ίτσιου είχε αποτέλεσμα στον στόχο της. Αν δηλαδή μπόρεσαν οι Έλληνες στρατιώτες να υποχωρήσουν προς τα ΚΡΟΥΣΙΑ κατά την επέλαση των Γερμανών τον Απρίλιο του 1941

 

Συγγραφέας: 
gymkoimis