«Και ο ήλιος έκανε ένα βήμα πίσω, τα φύλλα έπεσαν να κοιμηθούν και το φθινόπωρο ξύπνησε» – Raquel Franco (ποιητής)

Φθινόπωρο είναι και φαίνεται επιτέλους! Ο καιρός συμβάδισε με την εποχή και είναι η κατάλληλη στιγμή να το βιώσουμε με όλες μας τις αισθήσεις!
Μια ιστοριοβόλτα (story walk) στην όμορφη αυλή μας ήταν η αρχή για όλα! Σελίδα σελίδα και μεταβαίνοντας σε αυτές κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο, διαβάσαμε το βιβλίο του Μιχάλη Μουλάκη "Ένα κίτρινο φύλλο" και μαγευτήκαμε από το ταξίδι του που μας εισήγαγε τόσο ομαλά στο φθινόπωρο...
Τα φύλλα του φθινοπώρου ήταν το πρώτο θέμα που μας κέντρισε το ενδιαφέρον και ασχοληθήκαμε με το χρώμα τους ομαδοποιώντας τα, κάνοντας πείραμα με καθαρό οινόπνευμα για να εξάγουμε το χρώμα τους και τέλος φτιάχνοντας ένα κολλάζ όπως ακριβώς δημιουργούν πολλοί καλλιτέχνες!
Φυσικά δεν σταματήσαμε εκεί γιατί τα φύλλα έχουν και πολύ ελκυστικές ιδιότητες, όπως μεγέθη και βάρος. Τα παρατηρήσαμε, πειραματιστήκαμε και τα καταγράψαμε.

Ο κύκλος της ζωής των φύλλων με τα διαφορετικά τους χρώματα μας οδήγησε στον κύκλο της ζωής του βελανιδιού, μια ιστορία που διαβάσαμε και μας γοήτευσε τόσο πολύ που την αναπαραστήσαμε εικαστικά με άχρηστα υλικά αλλά και υλικά της φύσης. 
Πουλιά που μένουν (ενδημικά) και πουλιά που φεύγουν (αποδημητικά) κάνοντας υπερατλαντικά ταξίδια για πιο ζεστές χώρες. Επίσης ζώα που ετοιμάζουν τις φωλιές και τις προμήθειές τους. Τα είδαμε σε εικόνες και βίντεο και μαγευτήκαμε από τον κόσμο τους... πόσο ισορροπημένα είναι όλα στη φύση... 

Επιτέλους έφτασε η μέρα που θα περάσουμε όλη μας την ώρα στην αυλή, στις υπαίθριες τάξεις μας! Είμαστε όμως και τόσο ευγνώμονες και τυχεροί που έχουμε την πολυτέλεια μιας τεράστιας αυλής! Η συμμετοχή μας στη δράση: Outdoor Classroom Day (https://outdoorclassroomday.com/) ήταν μια υπέροχη εμπειρία!
Κατ' αρχάς όλες οι ρουτίνες έγιναν στην αυλή μας. Τραγουδήσαμε την καλημέρα μας και καταγράψαμε τους παρόντες αλλά και την ημερομηνία. Μαζί μας ήταν και όλοι οι καλοί μας φίλοι: Η Λέβη, η Μαρία, η Ρόζα και το κολιμπρί! Φυσικά η περίσταση επέβαλλε και ένα υπέροχο πικ νικ για το πρωινό μας! 
Σειρά πήρε η πρώτη δραστηριότητα. Παρατήρηση γύρω μας και καταγραφή. Κάποιοι χωριστήκαμε σε δύο ομάδες, μια που θα έβλεπε και θα κατέγραφε απευθείας στο χαρτί και μια που θα φωτογράφιζε.
Το αποτέλεσμα ήταν υπέροχες φθινοπωρινές φωτογραφίες και ζωγραφιές με πολλές ομοιότητες αλλά και διαφορές φυσικά.  Άλλοι πάλι είχαμε λίστες με στοιχεία της φύσης και κληθήκαμε να βρούμε όσα μπορούμε από αυτά τσεκάροντάς τα στη λίστα μας. Κάποιοι άλλοι αφεθήκαμε στις αισθήσεις μας, ενιοπίζοντας φθινοπωρινά στοιχεία γύρω μας και δημιουργώντας ρυάκια και γέφυρες...
Όλοι πάντως συλλέξαμε σπουδαίους θησαυρούς και δημιουργήσαμε!
Ηλιοπαγίδες...και φθινοπωρινές συνθέσεις...και έφτασε η Παρασκευή με τον φθινοπωρινό της καιρό προσφέροντάς μας την ευκαιρία να τον αναλύσουμε βιώνοντάς τον... Απ' τη μια η βροχή κι απ' την άλλη ο αέρας και τίποτα δεν έμεινε απαρατήρητο. Πειράματα για τον κύκλο του νερού (εξάτμιση-συμπήκνωση-κατακρήμνιση) και τον τρόπο δημιουργίας των νεφελωμάτων και ένας ανεμοδείκτης να μας τρελαίνει με τα παιχνίδια του! Ο κύκλος του νερού μας ενέπνευσε να τον δραματοποιήσουμε και να τον ζωγραφίσουμε! Αλλά και να τον αποτυπώσουμε σε τρισδιάστατη κατασκευή για να τον εξερευνούμε ξανά και ξανά στην τάξη μας και φυσικά σε ατομική κατασκευή για να φωτίσουμε και λίγο τους γονείς μας!!!Τέλος παίξαμε με τους ήρωες του παραμυθιού που τους ζωντανέψαμε κατασκευάζοντάς τους και ζωγραφίσαμε όλα όσα μας εντυπωσίασαν για την εποχή.

 

Συγγραφέας: 
SOFIA PETRIKI