Εγγύτητα στο Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών, θέση, ανάγλυφο, γεωμορφολογία και ονοματοδοσία του όρους ΚΕΡΚΙΝΗ (ΜΠΕΛΕΣ), μοναδικού οικοσυστήματος όπου διασταυρώνονται τα Ευρωπαΐκα μονοπάτια Ε4 και Ε6.

Στα πλαίσια υλοποίησης των προγραμματισμένων δράσεων της περιβαλλοντικής ομάδας του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης, που αφορούν το πρόγραμμα: "Όρος Κερκίνη (Μπέλες).Το μπαλκόνι του ουρανού!» ασχοληθήκαμε με «φιλτραρισμένη» και διασταυρωμένη διαδικτυακή έρευνα, εμπλουτισμένη με εγκυκλοπαιδικές αναφορές αλλά και με μαρτυρίες μέσω συνεντεύξεων  κατοίκων της τοπικής κοινωνίας που επισκέπτονται τακτικά το βουνό. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η χρήση του  διαδραστικού λογισμικού google earth.

Συγκεντρώσαμε, αξιολογήσαμε και σταχυολογήσαμε υλικό (κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο) που αφορά:

  1. Την ονοματοδοσία του όρους ΚΕΡΚΙΝΗ (Μπέλες) βρίσκοντας και καταγράφοντας 3 εκδοχές.
  2. Την Γεωμορφολογία του όρους ΚΕΡΚΙΝΗ, διαπιστώνοντας αφού μελετήσαμε δορυφορικές φωτογραφίες ότι αποτελεί ένα  τεκτονικό φυσικό  μακρόστενο τείχος που προστατεύει  το οικοσύστημα της λίμνης ΚΕΡΚΙΝΗΣ από τους παγερούς ανέμους του βορρά. Οι αεροφωτογραφίες έδειξαν ότι το βουνό έχει βαθύ πράσινο χρώμα, πράγμα το οποίο δηλώνει πλούσια βλάστηση, πράγμα που δηλώνει άφθονα επιφανειακά νερά…
  3. Διαπιστώσαμε ότι το όρος ΚΕΡΚΙΝΗ αποτελεί το φυσιογραφικό Σύνορο τριών χωρών που τα κοινά τους  Σύνορα (Τριεθνές) συμπίπτουν σε κορυφή του όρους. Το όρος ΚΕΡΚΙΝΗ επίσης αποτελεί το φυσιογραφικό όριο των δύο πεδιάδων του ποταμού Στρυμόνα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Βουλγαρία. Στους νότιους πρόποδες του όρους υπάρχει η προστατευμένη από την συνθήκη RAMSAR λίμνη της ΚΕΡΚΙΝΗΣ ενώ στους νοτιοδυτικούς πρόποδες η λίμνη Δοϊράνη.    
  4. Το ορισμό του «Ευρωπαϊκού μονοπατιού» και την διαπίστωση ότι στο όρος ΚΕΡΚΙΝΗ λόγω της σπουδαιότητας του οικοσυστήματος του διασταυρώνονται τα Ευρωπαϊκά  μονοπάτια Ε4 και Ε6.
  5. Μελετήσαμε την κορυφή (Καλαμπάκα ή Σιδηρόπετρα) του όρους ΚΕΡΚΙΝΗ που βρίσκεται σε υψόμετρο 2031 μέτρα της οποίας η μοναδικότητα της θέας προς την λίμνη Κερκίνη και τον Σερραϊκό κάμπο της έδωσαν επάξια τον τίτλο  «το μπαλκόνι του ουρανού»!

Ο Χειμώνας δεν μας επιτρέπει να εκδράμουμε προς το παρόν προς το βουνό. Μας δίνει την ευκαιρία να μαζέψουμε πληροφορίες και να αποκτήσουμε γνώσεις που θα μας βοηθήσουν στο να κατανοήσουμε αυτά που θα δούμε στις τουλάχιστον δύο εκδρομές που προετοιμάζουμε αρχές της άνοιξης! Μια από αυτές θα είναι στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα Κάτω Πορόϊα οπού θα υλοποιήσουμε με δράσεις το μονοήμερο πρόγραμμα «Φυσικές και Ιστορικές του όρους ΚΕΡΚΙΝΗ» υλικό του οποίου προγράμματος ήδη χρησιμοποιούμε.   

Συγγραφέας: 
gymkoimis