Εναλλακτικός κήπος και Reduce, Reuse, Recycle- ΟΙΚΟΚΩΔΙΚΑΣ

Η καραντίνα επηρέασε ψυχολογικά τους Χλωρο-φίλους μας και αποφάσισαν να διαδηλώσουν στο σχολείο! Τί θέλουν όλοι σε αυτή τη ζωή;;; Μια παρέα να τη μοιράζονται! Εμείς φυσικά ανταποκριθήκαμε άμεσα στα αιτήματα των φίλων μας και παρά τις δυσκολίες του καιρού βρήκαμε λύση για όλα! Με τη σειρά τους αυτή η λύση μας οδήγησε σε άλλους προβληματισμούς και τελικά καταλήξαμε να δημιουργήσουμε τον φετινό ΟΙΚΟΚΩΔΙΚΑ μας. 

"Καραντίνα και μοναξιά θέλουμε παρέα κι άλλα φυτά" ήταν το πανό των φίλων μας και μας έκανε τόση εντύπωση γιατί ήταν όλοι τους λυπημένοι! Παρέα βρε παιδιά θέλουμε, παρέα να περνάμε ωραία! 

Μια που το έφερε η συζήτηση ας ερευνήσουμε τα μέρη του φυτού. Τα παρατηρήσαμε, τα καταγράψαμε, τα ζωγραφίσαμε και απεικονίσαμε και την εξέλιξη από το σποράκι στο φυτό. Νεράκι, φως, ήλιο και... αγάπη θέλουν όπως όλα τα έμβια όντα!
Έτσι κι εμείς είπαμε να ξεγυμνώσουμε τα σποράκια από το ρόδι και να τα αφήσουμε να φυτρώσουν για να φυτέψουμε τις δικές μας ροδιές... σύντομα! Επίσης φυτέψαμε τις φακές μας, παλιά αλλά αγαπημένη ασχολία!!!
Καλά δεν ξεμπερδέψαμε έτσι εύκολα με το αίτημα! Φυτέψαμε και τί δεν φυτέψαμε! Ένα τμήμα φύτεψε πατάτες και τουλίπες και φυσικά έφτιαξε θερμοκήπιο από θήκες cd! Tί χωρίς προστασία θα αφήναμε τον κόπο μας;;;; Το άλλο τμήμα φύτεψε κρεμμυδάκια, σέλινο και μαρουλάκια! Τουλάχιστον να φάμε και κάτι! Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια! Το δικό μας ζεστό σπιτάκι για τα φυτά είναι φτιαγμένο από ξύλα και νάιλον! Τέλος το τρίτο τμήμα φύτεψε μαρούλια, άνηθο, σέλινο και ωραιότατα κρεμμυδάκια! Σαλάτες ωραίες που θα φτιάξουμε! Το δικό μας σπιτάκι είναι από μπουκάλια! Αμέ! Ζεστό και φιλικό στο περιβάλλον!
Κι αφού φυτέψαμε και φτιάξαμε θερμοκήπια άλλα προβλήματα μας βρήκαν! Ο Λάκης Κοχυλάκης να φωνάζει βοήθεια κι εμείς να μην ξέρουμε τί συμβαίνει! Ορίστε τον έπνιξαν τα σκουπίδια και τώρα θέλουν να καταλάβουν και το σχολείο μας! Να κι ένα cd που μας ξέφυγε χθες! Τί θα κάνουμε όλα αυτά τα σκουπίδια για να σώσουμε τον Λάκη και το σχολείο μας;;;; Μα φυσικά ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ! Και τί δεν φτιάξαμε! Κυάλια, μικρόφωνα, γερανούς, κούκλες, μάγισσες, μαράκες, αυτοκίνητα, ακουστικά! Ποιος να το φανταζόταν ότι θα παίζαμε τόσο δημιουργικά και όμορφα με τα σκουπίδια!
Πέρα από παιχνίδια φτιάξαμε και κάδρα! Μάλιστα κάδρα που γράφεις και σβήνεις! Από πλαστικό, από ξύλο, από χαρτόκουτα... από ό,τι μπορείς να φανταστείς! Πάνω τους κολλήσαμε μαυροπίνακα και ορίστε το καδράκι μας! Να γράψεις, να ζωγραφίσεις, να αφήσεις μήνυμα! Τέλος φτιάξαμε και ένα παιχνίδι μπάσκετ! Κάνει και για γιουβαρλόσουπα αν θέλετε! Αυτό θα πει φαντασία!
Με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε και η συγγραφή του Οικοκώδικά μας. Δηλαδή ένα κείμενο με κανόνες που μειώνουν το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και συμφωνούμε όλοι να τους τηρούμε! 
Στη συνέχεια ήρθε και η γη μας προβληματισμένη... Όλοι σε εμάς έρχονται για βοήθεια... Αλλά την αγαπάμε τόσο που δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε! Η γη μας άνοιξε την καρδιά της για το ρεύμα και το νερό που σπαταλάμε... Μμμ δύσκολο να καταλάβουμε αν δεν ξεκαθαρίσουμε πώς λαμβάνουμε ρεύμα και νερό στα σπίτια μας και πού πάει το βρώμικο νερό που φεύγει από τα σπίτια μας... Αφού λοιπόν μας εξήγησε τον κύκλο του νερού από το σύστημα ύδρευσης έως τον βιολογικό του καθαρισμό και τον λιγνίτη που μετατρέπεται σε ρεύμα, μας ενημέρωσε ότι το νεράκι πάνω της δεν είναι άφθονο και τα εργοστάσια της κάνουν κακό γιατί της προκαλούν πυρετό και πονοκέφαλο... επομένως χρειάζεται επειγόντως ΜΕΙΩΣΗ σε όλα αυτά με τη δική μας προσπάθεια. Επίσης διαβάσαμε και τον Δινώσαυρο του Παπαθεοδούλου και φτιάξαμε δώρα ιδιαίτερα, όπως περισσευούμενο φαγητό, παιχνίδια και ρούχα που μπορούμε να χαρίσουμε απλόχερα αντί να πετάξουμε. Έτσι συμβάλλουμε στη μείωση της ενέργειας και της σπατάλης αγαθών.
Εννοείται ότι εμείς πρώτοι θα φροντίσουμε για όλα αυτά και μάλιστα με πράξεις! Λοιπόν! Κλείνουμε φώτα όταν δεν τα χρειαζόμαστε, δεν αφήνουμε τις βρύσες να τρέχουν χωρίς λόγο, χρησιμοποιούμε ένα χαρτί τη μέρα για ζωγραφιά και το εκμεταλλευόμαστε και από τις δύο όψεις! Αρκετά όλα αυτά για να πετύχουμε τη ΜΕΙΩΣΗ!
Ο Δινώσαυρος του Παπαθεοδούλου έγινε ήδη το αγαπημένο μας βιβλίο γιατί μας βοήθησε να δώσουμε φτερά στα φαγητά και να πάνε σε όσους τα έχουν ανάγκη! Πετάει το φαγητό;;;;  Μα φυσικά πετάει!!! Αλεξιπτωτόστ!!! Το σημαντικό είναι ότι το υπέροχο αυτό βιβλίο στηρίζει τη δράση του ΜΚΟ "Μπορούμε" σχετικά με τη μείωση σπατάλης φαγητού και φυσικά την στηρίζουμε κι εμείς προβάλλοντάς την!!! 

Μετά από όλα αυτά θυμηθήκαμε και την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ τον τρόπο να εκμεταλλευόμαστε ενεργειακά τα σκουπίδια που δεν μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε στη μορφή που ήδη βρίσκονται. Γνωστή η διαδικασία στο σχολείο μας εδώ και χρόνια. Ένας κύκλος γύρω από τη γή μας, τα σκουπίδια στους κατάλληλους κάδους, έπειτα τα παραλαμβάνει το απορριματοφόρο και τα πηγαίνει στο εργοστάσιο ανακύκλωσης (το λίπασμα από τον κομποστοποιητή πάει στον κήπο μας), στη συνέχει τα στέλνει σε άλλα εργοστάσια που τα κάνουν προϊόντα για το σούπερ μάρκετ και τέλος τα αγοράζουμε εμείς και πάλι από την αρχή!
Παράδειγμα προς μίμηση ο Δήμαρχος στο βρωμοχώρι που έβαλε τάξη στους δημότες του και το έκανε να μοσχομυρίζει! Γιατί όλα χρειάζονται κανόνες, οργάνωση και ενημέρωση! 
Γι' αυτό κι εμείς φτιάξαμε τον ΟΙΚΟΚΩΔΙΚΑ μας και αν θέλετε υιοθετήστε τον κι εσείς για να έχουμε όλοι πιο ποιοτική ζωή!

ΜΕΙΩΝΩ-ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΒΕΛΤΙΩΝΩ
Κλείνω φως και βρύση 
κι έτοιμη η λύση
κάνω ζωγραφιές 
κι από τις δυο μεριές
ΜΠΟΡΩ ΚΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ
Τ' άχρηστα σκουπίδια 
είναι μικρά διαμάντια 
με λίγη φαντασία, αγάπη και δημιουργία
φτιάχνω κόσμους και παλάτια
ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΧΑΡΙΖΩ ΧΡΟΝΟ
Και τέλος ανακυκλώνω
δίνω ζωή και χρόνο 
κι αγάπη στη γη
και πάλι απ' την αρχή
 

Συγγραφέας: 
SOFIA PETRIKI