"Ανακύκλωση"

Κάδος ανακύκλωσης
Ανακύκλωση χαρτιού
Ανακύκλωση μπαταριών

Το σχολείο μας, φέτος, απέκτησε τρεις κάδους απορριμάτων, κατάλληλους για ανακύκλωση. 

Ο κάδος ανακύκλωσης είναι ένας κάδος αποκομιδής υλικών, που χρησιμοποιείται για τη συγκράτηση ανακυκλώσιμων υλικών, προτού μεταφερθούν σε κέντρα ανακύκλωσης. Οι κάδοι ανακύκλωσης υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη, για χρήση εντός και εκτός των σπιτιών, των γραφείων και των μεγάλων δημόσιων εγκαταστάσεων. Τα ξεχωριστά δοχεία συχνά παρέχονται για χαρτί, τσίγκινα ή αλουμινένια κουτάκια και γυάλινα ή πλαστικά μπουκάλια.

Πολλοί κάδοι ανακύκλωσης σχεδιάζονται για να είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι και ζωγραφίζονται με συνθήματα που προωθούν την ανακύκλωση σε μπλε ή πράσινο φόντο, μαζί με το παγκόσμιο σύμβολο της ανακύκλωσης. Άλλοι είναι σκόπιμα διακριτικοί. Οι κάδοι είναι μερικές φορές σε διαφορετικά χρώματα, έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να διαφοροποιήσει τους τύπους των υλικών που πρόκειται να τοποθετήσει σε αυτούς. 

Οι δικοί μας κάδοι είναι: μπλε για ανακύκλωση χαρτιού, πράσινος για ανακύκλωση αλουμινίου και κίτρινος για ανακύκλωση πλαστικού. Φέρουν, δε, στο μπροστινό τους μέρος μια ανθρώπινη φιγούρα, η οποία μας προτρέπει να κρατάμε το περιβάλλον καθαρό. Οι κάδοι προορίζονται για τον διαχωρισμό των απορριμάτων από τα προϊόντα που καταναλώνουν οι μαθητές του σχολείου κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων τους: πλαστικά μπουκαλάκια νερού, χάρτινες συσκευασίες διάφορων τροφίμων κλπ. 

Εκτός από αυτούς, βέβαια, όλα τα χαρτιά που έχουν χρησιμοποιηθεί σε παλιά διαγωνίσματα, παλιά βιβλία ή χάρτινες κούτες συσκευασιών, τα συγκεντρώνουμε και τα δίνουμε για ανακύκλωση. Δίπλα στα φωτοτυπικά μηχανήματα, αλλά και στα γραφεία των καθηγητών, υπάρχουν χάρτινες μικρές κούτες, ώστε να πετούν τα χαρτιά που δε χρειάζονται, για να μπορούμε, στη συνέχεια, να τα συγκεντρώσουμε. Μια μεγάλη ντουλάπα, στο ισόγειο του σχολείου, είναι ο χώρος όπου συγκεντρώνουμε τα χαρτιά προς ανακύκλωση. 

Στο σχολείο μας υπάρχει και ο γνωστός κάδος ανακύκλωσης μπαταριών της ΑΦΗΣ, όπου συγκεντρώνουμε όχι μόνο χρησιμοποιημένες μπαταρίες του σχολείου, αλλά και  χρησιμοποιημένες μπαταρίες που έχουμε φέρει από τα σπίτια μας. Η εταιρεία ΑΦΗΣ ΑΕ. ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2004 και λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με στόχο τη συλλογή και ανακύκλωση φορητών μπαταριών, προκειμένου να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία.

Δε θα μπορούσαμε, βέβαια, να μη συγκεντρώνουμε και καπάκια από πλαστικά ντουλάπια. Είναι μια διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο, ώστε να μπορούμε να συμβάλλουμε στα προγράμματα ανακύκλωσης που διενεργούν διάφορα σχολεία, με σκοπό την απόκτηση αμαξιδίων για μαθητές με κινητικά προβλήματα. Κατά το σχολικό έτος 2017-18 τα προσφέραμε στο Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ιλίου, το οποίο και επισκεφθήκαμε. Φέτος τα δώσαμε στο Κινητό Πράσινο Σημείο του Δήμου Αγίας Παρασκευής, το οποίο ανέλαβε να τα προωθήσει για τον ίδιο σκοπό. Και συνεχίζουμε να μαζεύουμε....

Συγγραφέας: 
Ευστ. Οικονόμου ΠΕ02