Συμμετοχή του Γυμνασίου Κοίμησης στον διαγωνισμό του εμπορικού-βιοτεχνικού επιμελητηρίου Σερρών "Μαθητών επιχειρείν"

Πίνακας με αφίσες προβολής των εγχειρημάτων της "Διπολικής οικολογικής επιχείρησης" του Γυμνασίου Κοίμησης.
Οι εισηγήτριες του Γυμνασίου Κοίμησης: Κάλιου Κατερίνα (αριστερά), Κάννη Ιωάννα (Δεξιά)
Συνέντευξη μαθητών μας σε τηλεοπτικά κανάλια
Συνέντευξη μαθητών μας σε τηλεοπτικά κανάλια
Συνέντευξη μαθητών μας σε τηλεοπτικά κανάλια

Το Γυμνάσιο Κοίμησης στην διάρκεια των δύο τελευταίων ετών συνέστησε μια «Διπολική οικολογική επιχείρηση».

Ο πρώτος πόλος της δράσης της είναι το πιλοτικό εγχείρημα της συλλογής, διάσωσης και διάδοσης τοπικών παραδοσιακών σπόρων μη υβριδικών με απώτερο σκοπό την δημιουργία τράπεζας μη μεταλλαγμένων σπόρων. Συλλέξαμε σπόρους δωρεά από τους κατοίκους του Ποντισμένου και της Κοίμησης, τους σπείραμε στο εργαστήριο φυσικής και χημείας και τα φυτά που παρήγαμε τα δώσαμε προς φύτευση, δωρεάν στους κατοίκους των δύο παραπάνω χωριών. Η μοναδική «υποχρέωση» τους να μας δώσουν πάλι μέρος των σπόρων των αγροτικών προϊόντων (ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, πεπόνι, φασόλια) που παρήγαγαν. Το τελικό προϊόν του πιλοτικού εγχειρήματος της  «Διπολικής οικολογικής επιχείρησης του Γυμνασίου Κοίμησης» είναι η δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών, μη υβριδικών, τοπικών σπόρων προκειμένου να προσεγγίσουμε τις γεύσεις του παρελθόντος.

Ο δεύτερος πόλος  δράσης της «Διπολικής οικολογικής επιχείρησης του Γυμνασίου Κοίμησης» είναι το βασικό  εγχείρημα της αισθητικής ανάπλασης της σχολικής αυλής. Μετά από  δημοσκόπηση που κάναμε  σε δείγμα μαθητών και καθηγητών του γυμνασίου και μελέτη των στατιστικών δεδομένων της, εντοπίσαμε ότι θέληση της πλειονότητας του ανθρώπινου δυναμικού ήταν να δώσουμε χρώμα στην αυλή. Η οικολογική επιχείρηση αποφάσισε να προχωρήσει σε δενδροφυτεύσεις ανθοφόρων δενδρυλλίων, ανθεκτικών στις τοπικές καιρικές συνθήκες, και με σταδιακή ανθοφορία τους σε όλη την διάρκεια του έτους. Η επιχείρηση συνεργάστηκε με δασολόγο, με τον δήμο Ηράκλειας, με το πρόεδρο του Δ.Δ Κοίμησης με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, με ιδιωτικά φυτώρια και κατάφερε να προχωρήσει στην φύτευση 60 ανθοφόρων δενδρυλλίων. Το πόνημα αγκαλιάστηκε από όλους τους τοπικούς φορείς και προστατεύθηκε και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Τα αποτελέσματα του εγχειρήματος ήταν θεαματικά από άποψη ανθοφορίας σε μεγάλο διάστημα μηνών δίνοντας ένα καλαίσθητο περιβάλλον σχολικής αυλής. Στην φετινή χρονιά προχωρήσαμε σε υποστύλωση με δοκούς στήριξης των δένδρων, κλάδεμα και λίπανση τους μετά από έρευνα επιστημονική των μαθητών για τα παραπάνω θέματα.

Το τελικό προϊόν του βασικού εγχειρήματος της  «Διπολικής οικολογικής επιχείρησης του Γυμνασίου Κοίμησης» είναι η παράδοση στην τοπική κοινωνία της Κοίμησης και στους μαθητές του Γυμνασίου Κοίμησης μιας σχολικής αυλής πλημμυρισμένης από χρώματα σε όλη την διάρκεια του έτους!

Προκειμένου να αναδείξουμε το έργο μας δημιουργήσαμε βίντεο και με αφίσες Α3 προβολής των εγχειρημάτων μας συμμετείχαμε στον μαθητικό διαγωνισμό «επιχειρείν»

Δύο μαθήτριες του Γυμνασίου Κοίμησης έκαναν ολιγόλεπτη εισήγηση στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕΣ Σερρών. Πολλοί μαθητές μας έδωσαν συνέντευξη, προβάλλοντας το έργο του σχολείου, σε πολλά τοπικά, περιφερειακά και  κρατικά τηλεοπτικά κανάλια!

Το Γυμνάσιο Κοίμησης έλαβε έπαινο συμμετοχής για τα εγχειρήματα του!

Συγγραφέας: 
gymkoimis