"Μπορούμε" - Καμία μερίδα χαμένη

Η ομάδα  μας  φιλοξένησε την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018, την εθελόντρια, κα Αλεξάνδρα Κόλλια, από την ΜΚΟ "Μπορούμε". Το "Μπορούμε" είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού σε όλη την Ελλάδα. Στα πλαίσια του προγράμματος «Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων», καθημερινά, σώζει φαγητό και τρόφιμα από όλους τους πιθανούς δωρητές και τα προσφέρει, μέσω κοινωφελών φορέων, στους ανθρώπους που βρίσκονται σε επισιτιστική ανασφάλεια. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλει στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και παράλληλα στηρίζει επισιτιστικά τις πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Η κα Κόλλια μίλησε στους μαθητές του προγράμματος για τους τρόπους μείωσης της σπατάλης τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα:

1. Ψωνίζουμε με μέτρο

2. Επιλέγουμε τα "περίεργα" φρούτα και λαχανικά (αγοράζουμε κι αυτά που δεν έχουν το ιδανικό μέγεθος, χρώμα ή σχήμα)

3. Προσέχουμε την ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα

4. Τακτοποιούμε τα τρόφιμα σωστά στο ψυγείο μας

5. Αξιοποιούμε την κατάψυξή μας

6. Ζητάμε μικρότερες μερίδες φαγητού στο εστιατόριο

7. Παίρνουμε μαζί μας το περισσευούμενο φαγητό όταν τρώμε έξω

8. Φτιάχνουμε λίπασμα για τα φυτά μας

9. Διαδίδουμε το μήνυμα "Καμία μερίδα φαγητού χαμένη"

10. Παίρνουμε τηλ το "Μπορούμε" (τρόφιμα που είναι σε άριστη κατάσταση και δεν τα έχουμε αγγίξει, μπορούμε να τα δωρίσουμε σε ιδρύματα, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες, της περιοχής μας. Μπορούμε επίσης να επικοινωνήσουμε με το "Μπορούμε" στο 210 3237805 ή σο info@boroume.gr εφόσον χρειαζόμαστε βοήθεια για να κάνουμε τη δωρεά τροφίμων).

Στο Χριστουγεννιάτικο Bazaar που πραγματοποιήσαμε, οι μερίδες φαγητού  που περίσσεψαν διατέθηκαν μέσω της ΜΚΟ "Μπορούμε" στη Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης - Οικοτροφείο Αττική IV της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας «Ε.Π.Α.Ψ.Υ» στην Παλλήνη.

Συγγραφέας: 
corinna.pertsinidou