Επιστολή προς τους γονείς για κομποστοποίηση

                                                                                                                                Γέρακας, 28/11/2017

Αγαπητοί γονείς,

Θα επιθυμούσαμε  να συμβάλλετε και εσείς στους στόχους και τους σκοπούς του προγράμματος. Με το παρόν θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την κομποστοποίηση οργανικών υπολειμμάτων ως μέθοδος ανακύκλωσης και μείωσης των απορριμμάτων. Κάθε Τρίτη, στις συναντήσεις μας, μπορείτε να στέλνετε τα οργανικά υπολείμματα 1-2 ημερών που θα έχετε συλλέξει για να τα απορρίπτουμε στον κομποστοποιητή.

Θερμή ανακύκλωση οργανικών υλικών

Είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος κομποστοποίησης και επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από τη δράση αερόβιων θερμόφιλων μικροοργανισμών. Μέσα από τη θερμή αποικοδόμηση κομποστοποιείται κάθε είδους οργανικό υλικό όπως:

Υπολείμματα κουζίνας:

Φλούδες πατάτας, κρεμμυδιού, φρούτων κλπ.
Λαχανόφυλλα
Σάπια φρούτα
Τσόφλια από αυγά
Υπολείμματα καφέ, τσάι

Προϊόντα κλαδέματος

Πεσμένα φύλλα

Κοπριά φυτοφάγων ζώων

Υπολείμματα χλοοκοπής

Προσοχή: όχι ζωικά υπολείμματα, ή μαγειρεμένα λαχανικά, ή λαχανικά που έχουν λάδι, ξύδι.

Η διαδικασία της τεχνητής ανακύκλωσης κοινών οργανικών υλικών είναι μια απομίμηση της διαδικασίας που συμβαίνει αυτόματα στη φύση και συνίσταται στην ταχεία αποικοδόμηση των οργανικών υλικών και την μετατροπή τους σε κομπόστα.

Κατά τη διαδικασία της κομποστοποίησης μικροοργανισμοί και αργότερα γαιοσκώληκες διασπούν και μετασχηματίζουν τα ανεπεξέργαστα οργανικά υλικά σε  με διαφορετικές ιδιότητες και ουδέτερο pH(κομπόστα). Η καλή κομπόστα είναι το καλύτερο οργανικό λίπασμα και όχι μόνο.

Η κομπόστα είναι το άριστο εδαφοβελτιωτικό. Αυξάνει την ικανότητα του να κατακρατά την απαραίτητη ποσότητα νερού και αέρα. Βελτιώνει τη δομή και στηρίζει την ανάπτυξη της ωφέλιμης εδαφοπανίδας. Απελευθερώνει θρεπτικά συστατικά σε αργούς ρυθμούς. Περιέχει φυσικά μυκητοκτόνα και μικροοργανισμούς που προστατεύουν τα φυτά από ασθένειες και έντομα. Εξυγιαίνει το επιβαρυμένο έδαφος από λιπάσματα κλπ. Περιορίζει τη διάβρωση του εδάφους.

Συγγραφέας: 
corinna.pertsinidou