Το έδαφος στηρίζει τη ζωή

Στα πλαίσια του Εργαστηρίου Γεωπονίας του σχολείου δανειστήκαμε μουσειοσκευή από το Μουσείο Γουλανδρή με τίτλο ¨Το έδαφος στηρίζει τη ζωή".

Το φορητό εκαπιδευτικό πακέτο- βαλίτσα μας έδωσε το έναυσμα να πραγματοποιήσουμε να πραγματοποιήσουμε πειράματα έτσι ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν στην πράξη τον ρόλο του εδάφους στην καλλιέργεια των φυτών. Παρουσιάζοντας δείγματα διαφορετικών τύπων εδαφών σε μπουκαλάκια και άρα διαφορετικών εδαφογενετικών παραγόντων, μελετήθηκε το εξαιρετικό υλικό της μουσειοσκευής.

Συγκεκριμένα, μετρήσαμε το ph του εδάφους των παρτεριών του σχολείου με εμπειρικό τρόπο αλλά και με την χρήση ph μέτρου. Έπειτα, με την προσθήκη διαφόρων υλικών (π.χ. ασβέστη, στάχτυ, κιμωλία, κοπριά κ.α.) διαπιστώσαμε την μεταβολή του σε αλκαλικό ή όξινο αναλόγως, αναφέροντας παράλληλα και τις απαιτήσεις βασικών λαχανοκομικών και ανθοκομικών φυτών σε αυτό. Οι μαθητές, εντυπωσιάστηκαν από την διαδικασία και κατανόησαν ποιος είναι ο τρόπος που επιλέγουμε φυτά για να καλλιεργήσουμε.

Με την πραγματοποίηση κολάζ λέξεων- κλειδιά σε εικόνες, οι μαθητές γνώρισαν τον "Κύκλο του Αζώτου" ενός στοιχείου απαραίτητου για την ανάπτυξη των φυτών και έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση τόσο για τους μαθητές του σχολείου μας όσο και για τους φιλοξενούμενους μαθητές της Ά Λυκείου του Μουσικού Σχολείου της Άμφισσας.

Συγγραφέας: 
eeeekamfissas