Περιβαλλοντικό πρόγραμμα:«Αλλάζω το σχολείο μου, μεταμόρφωση του εσωτερικού αλλά και εξωτερικού περιβάλλοντος χώρου του Γυμνασίου Κοίμησης»

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα:«Αλλάζω το σχολείο μου, μεταμόρφωση του εσωτερικού αλλά και εξωτερικού περιβάλλοντος χώρου του Γυμνασίου Κοίμησης»

Κατά το Σχολικό έτος 2016-2017 μετά από μια περιβαλλοντική διερεύνηση του αύλειου χώρου έγινε ορατή η άμεση ανάγκη  διαμόρφωσης και αξιοποίησης του ώστε να μετατραπεί σε χώρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς τους και την τοπική κοινωνία.  Στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος προχωρήσαμε σε φύτευση 60 ανθοφόρων δενδρυλλίων  ανθεκτικών στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Το πόνημα μας με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, DVD  αφίσες, ανέβηκε μέσω επτά αναρτήσεων στον ιστότοπο  www.eepf.gr  της Ελληνικής εταιρίας προστασίας της φύσης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δεχθούμε τα θερμά συγχαρητήρια των ιθυνόντων της παραπάνω εταιρίας, το σχολείο μας να είναι το μοναδικό στον νομό, σχολείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που χαρακτηρίστηκε ως οικολογικό και να θέσει υποψηφιότητα για βράβευση με την «Πράσινη σημαία». Τα φυτά όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξης τους χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα.

Η ανάγκη αυτή μας οδηγεί φέτος  το σχολικό έτος 2017-2018 στο να συνεχίσουμε το πρόγραμμα της ανάπλασης με όλη την απαραίτητη φροντίδα των δένδρων μας. Στόχος είναι να δεχθούμε σαν ομάδα που εκπονεί το πρόγραμμα τις συμβουλές γεωπόνου ή ακόμη και δασολόγου όσον αφορά την υποστύλωση, το κλάδεμα, την βιολογική λίπανση και ψεκασμό των δένδρων μας και να κάνουμε πράξη όλα τα παραπάνω. Φέρνοντας τη γεωπονία στο σχολείο οι μαθητές μας θα αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις που χρειάζονται για την ανάπτυξη σήμερα των δένδρων του σχολείου και αύριο γιατί όχι και των δικών τους! Η ενασχόληση τους  με τα δένδρα και την γη θα τους οδηγήσει στο να δεθούν περισσότερο με τα φυτά ώστε να θεωρούν καθήκον  την προστασία τους και να κοινωνικοποιηθούν περισσότερο μέσω της συνεργασίας τους. Προσανατολιζόμαστε επίσης στο να φυτέψουμε λίγα ακόμη επιπλέον δένδρα. Στόχος μας ακόμη είναι η βελτίωση της πίεσης της παροχής ύδρευσης του σχολείου μας με την τοποθέτηση  πιεστικού προκειμένου να συντομέψουμε τον χρόνο ποτίσματος.

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος που θα υλοποιήσουμε φέτος  το σχολικό έτος 2017-2018  είναι η διαμόρφωση τόσο από πλευράς καλαισθησίας όσο και από πλευράς λειτουργικότητας των εσωτερικών χώρων του σχολείου. Σκεφτόμαστε να πράξουμε τα εξής:

Να δημιουργήσουμε αρχείο σχολικών δραστηριοτήτων το οποίο θα τοποθετηθεί,  εντός ξύλινης με τζαμαρία βιβλιοθήκης, σε περίοπτη θέση στον  διάδρομο της εισόδου του σχολείου. Πρόθεση μας είναι πέρα από τις εκάστοτε αφίσες και εικαστικές δημιουργίες που μπορούν να εκτίθενται  να δημιουργήσουμε και ψηφιακό αρχείο σε DVD όλων των σχολικών δραστηριοτήτων και  ιστορικών και επετειακών αφιερωμάτων που γίνονται στο σχολείο, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο μέλλον.
Να προχωρήσουμε σε ψηφιοποίηση 3 αιθουσών με τοποθέτηση τηλεόρασης, Laptop, και σύνδεσης στο διαδίκτυο σε κάθε αίθουσα προκειμένου να γίνεται εύκολή η χρήση των ΤΠΕ και η ομαδοσυνεργατική μάθηση.
Να χωρίσουμε σε θεματικές ενότητες τους τοίχους των δύο διαδρόμων του σχολείου και να τους κοσμήσουμε με φωτογραφικό υλικό, εικαστικές δημιουργίες, αφίσες, που είτε τις δημιουργήσαμε στο παρελθόν κατά την διάρκεια εορταστικών αφιερωμάτων, είτε θα τις κατασκευάσουμε φέτος και στο μέλλον.
Να διαμορφώσουμε καλαίσθητα την αίθουσα εκδηλώσεων με εικαστικές παρεμβάσεις που έχουμε κατά νου και λειτουργικά με την ψηφιοποίηση της και την λειτουργία του διαδραστικού πίνακα που διαθέτει.
Να αναβαθμίσουμε την λειτουργία του διαδικτύου με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη σύνδεση σε αυτό.
Να τοποθετήσουμε παγκάκια και τραπεζάκια στους  εσωτερικούς διαδρόμους του σχολείου προκειμένου να γίνουν χώροι συζήτησης και ξεκούρασης των μαθητών όταν είναι δυσμενείς οι καιρικές συνθήκες.
Να ομορφύνουμε τον χώρο συλλογής πλαστικών καπακιών και μπαταριών, τα οποία το σχολείο δίνει για ανακύκλωση.

Συγγραφέας: 
gymkoimis