Δημοτικό σχολείο Λουτρόπολης Θερμής

  • Η υγειονομική ταφή των σκουπιδιών 

Στη σχολική μας εφημερίδα «Το Θήτα της Θερμής» η μαθήτρια της ΣΤ΄ τάξης Αδαμαντία Τζωρτζή  έγραψε το παρακάτω ενδιαφέρον άρθρο για την  υγειονομική ταφή των σκουπιδιών

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, δεν γνώριζα ότι υπάρχει  Χ.Υ.Τ.Α. στη Λέσβο. Αλλά, θα μου πείτε, ούτε τι σήμαινε δεν ήξερα. Νόμιζα ότι θα πετάξω ένα σκουπιδάκι, αυτό θα πάει στον πράσινο κάδο της γειτονιάς μου και μετά, με τα μεγάλα απορριμματοφόρα στη χωματερή. Δε γνώριζα τίποτα παραπάνω!

> ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ :Τα σκουπίδια μας, έμαθα, ότι από το 2010 στο νησί μας , δεν πάνε στη χωματερή, αλλά σε ένα χώρο, ειδικά διαμορφωμένο ώστε να θάβονται με έναν σύγχρονο και βιολογικό τρόπο. Κι αυτό, χωρίς να καλύπτουν κάποια σημαντική έκταση ή να υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς ή μόλυνσης του αέρα όπως παλιότερα με τις χωματερές.

 

> Ο Χ.Υ.Τ.Α.:  Ο Χ.Υ.Τ.Α., ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων δηλαδή, «ντύνεται» πριν τη λειτουργία του με πλαστικές μεμβράνες, ώστε τα υγρά που βγαίνουν από τα σκουπίδια με τον καιρό, να μην πάνε μέσα στη γη και μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας, δηλαδή το πόσιμο νερό. Αυτά τα «ζουμιά» των απορριμμάτων πηγαίνουν στον βιολογικό καθαρισμό και γίνονται καθαρό νεράκι.

Ο  Χ.Υ.Τ.Α. ντύνεται με μεμβράνες

> Αλλά, ο Χ.Υ.Τ.Α. κάποια στιγμή θα γεμίσει… θέλουμε δε θέλουμε. Για να μην έχουμε πολλά απορρίμματα, καλά είναι να κάνουμε ανακύκλωση. Μόνο έτσι, μειώνεται εντυπωσιακά ο όγκος τους.

> Όταν λέμε ότι ανακυκλώνεται ένα υλικό, σημαίνει ότι ξαναχρησιμοποιείται με την ίδια ή με άλλη μορφή. Γίνεται ξανά χρήσιμο για τον άνθρωπο. Ένα κομμάτι γυαλί ή χαρτί ή αλουμίνιο ή πλαστικό, δεν είναι άχρηστο σκουπίδι. Μετά την ανακύκλωσή του, αποκτά και πάλι αξία για εμάς. Εκτός αυτού, γίνεται μεγάλη οικονομία στις πρώτες ύλες, αφού δε χρειάζεται να τις παίρνουμε από τη φύση σε    μεγάλες ποσότητες. Αντίθετα, αν δεν κάνουμε ανακύκλωση,    θα πρέπει να «ζητάμε» συνεχώς υλικά από τη φύση, ώσπου στο τέλος θα εξαντληθούν.

Με την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, φροντίζουμε το περιβάλλον, δηλαδή το σπίτι μας. Κι αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι, και ιδίως εμείς τα παιδιά και να προσαρμόσουμε ανάλογα τις συνήθειές μας.

> Ο ΧΥΤΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ : Ο χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων της  Λέσβου   λειτουργεί από το 2010 στη θέση  "Κλεφτόβιγλα" που βρίσκεται ανατολικά  της Αγίας Παρασκευής και δυτικά  των Νέων Κυδωνιών.  Η έκταση του είναι 307 στρέμματα. Το έργο κόστισε  17 εκατ. ευρώ  και σκοπός του είναι να εξυπηρετεί τον πληθυσμό  του νησιού ,που ανέρχεται στις  80.000  κατοίκους, ενώ κατά τους θερινούς μήνες μπορεί να φθάσει και τις 120.000. 

Αδαμαντία Τζωρτζή -ΣΤ΄ Δημοτικού  Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής

 

 

Η διαδικασία της υγειονομικής ταφής των σκουπιδιών

> Οι  ΧΥΤΑ δημιουργούνται σε περιοχές ,που βρίσκονται μακριά από τις πόλεις σε μεγάλες «λακούβες»  ανάμεσα σε βουνά. Από τις λακκούβες αυτές κόβονται τα δέντρα και οι θάμνοι και μένουν εντελώς γυμνές 

> Ύστερα κάθε  ΧΥΤΑ ντύνεται με ελαστικές μεμβράνες για να μη διαφεύγουν τα υγρά από τα σκουπίδια στο έδαφος και από εκεί στον υδροφόρο ορίζοντα και μολύνουν το νερό που πίνουμε.

> Τα σκουπίδια πριν  καταλήξουν στο ΧΥΤΑ πάνε  στους Σταθμούς Μεταφόρτωσης  , όπου συμπιέζεται ο όγκος τους

> Όταν  τα σκουπίδια πάνε στο ΧΥΤΑ ισοπεδώνονται κάθε μέρα από μηχανήματα και στη συνέχεια  επιχωματώνονται επίσης κάθε μέρα , για να μην υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.

>  Στους ΧΥΤΑ γίνεται συχνά έλεγχος από επιστήμονες για τυχόν διαρροή ραδιενεργών υλικών στο περιβάλλον.

> Όταν ένας ΧΥΤΑ γεμίσει τότε εγκαταλείπεται , αφού επιχωματωθεί και φτιάχνεται άλλος, κάπου αλλού. Στον  ΧΥΤΑ , που γέμισε φυτεύονται δέντρα και μπορεί να γίνει ένα ωραιότατο πάρκο.

Συγγραφέας: 
ΕΛΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΑ