Δημοτικό σχολείο Λουτρόπολης Θερμής

  • Η ανακύκλωση και τα οφέλη της

Στη σχολική μας εφημερίδα «Το Θήτα της Θερμής» η μαθήτρια της ΣΤ΄ τάξης Χριστίνα Τράτα έγραψε το παρακάτω ενδιαφέρον άρθρο για την ανακύκλωση και τα οφέλη  της .

 

Πριν από την δεκαετία του 1950 τα σκουπίδια δεν αποτελούσαν πρόβλημα για κανένα σχεδόν μέρος της χώρας μας. Τα νοικοκυριά σχεδόν δεν πετούσαν τίποτα. Ότι περίσσευε το έδιναν είτε για τροφή στα οικόσιτα ζώα ( κότες, κατσίκες, γουρούνια κτλ) ή το έκαναν κάτι άλλο π.χ. τα παλιά ρούχα  τα έκοβαν κουρέλια και τα  έκαναν κουρελούδες για το πάτωμα.

> Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ : Με την εφεύρεση όμως του πλαστικού την δεκαετία του 1950 και των συσκευασιών μίας χρήσης από την δεκαετία του 1980 (πλαστικά μπουκάλια, κουτάκια αναψυκτικών κ.α.) ο όγκος των σκουπιδιών σχεδόν εκατονταπλασιάστηκε άρα προέκυψε σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης σκουπιδιών σε όλο των πλανήτη. Σήμερα οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση αυτού του  προβλήματος είμαι κυρίως δύο ,η υγειονομική ταφή των σκουπιδιών και η ανακύκλωσης τους.

> ΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΕΙΔΗ : Οι περισσότερη άνθρωποι γνωρίζουν τα πιο βασικά είδη ανακύκλωσης που είναι το χαρτί, το πλαστικό, το αλουμίνιο και το γυαλί. Υπάρχουν όμως και άλλα είδη όπως οι μπαταρίες  και  τα μέταλλα.

      Η σημασία της ανακύκλωσης είναι η εξής ! Μειώνονται τα απορρίμματα και τα προβλήματα διαχείρισης τους, μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων, σώζεται η υγεία όλων των κατοίκων του πλανήτη , δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας κ.α.

        Με την μορφή που έχει πάρει η ζωή σήμερα ο όγκος των σκουπιδιών θα γιγαντώνεται και η ορθολογική διαχείριση τους θα γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Εμείς και οι νεότερες γενιές  οφείλουμε  να συνειδητοποιήσουμε τη τεράστια σημασία της ανακύκλωσης και να την κάνουμε τρόπο ζωής. Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας!   

Χριστίνα Τράτα - ΣΤ΄  Δημοτικού  Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής   

 

ΣΟΥΗΔΙΑ :  ΧΩΡΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΤΗΝ  ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

 > Σουηδία : Όχι μόνο ξεφορτώνονται τα απορρίμματα, αλλά  από αυτά κερδίζουν δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια, που καλύπτει  ανάγκες  του 1/4 των σπιτιών της χώρας. Από τα 4,4 εκατομμύρια τόνων οικιακών αποβλήτων που παράγονται ετησίως στη Σουηδία, τα 2,2 εκατομμύρια μετατρέπονται σε ενέργεια με τη χρήση αυτής της διαδικασίας. 

Είναι τέτοια η περιβαλλοντική συνείδηση που έχουν οι Σουηδοί που  ανακυκλώνουν το 99% των αποβλήτων τους  και μόλις το  1% να καταλήγει σε ΧΥΤΑ. Σημειώστε ότι στην  Ελλάδα  να στέλνουμε στους  ΧΥΤΑ το 80% των  σκουπιδιών μας.

Και το τελευταίο και πιο εντυπωσιακό : Όταν η Σουηδία «ξεμένει» από σκουπίδια  η Νορβηγία  της  ...πουλάει λίγα από τα δικά της.

Χριστίνα Τράτα - ΣΤ΄  Δημοτικού  Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής   

Συγγραφέας: 
ΕΛΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΑ