Δημοτικό σχολείο Λουτρόπολης Θερμής

Αναμνηστική φωτογραφία μετά το τέλος της ομιλίας
Η γιορτή του Κάστανου έχει γίνει πια  θεσμός στη Λέσβο
Περισσότερα από 300.000 εμβόλια έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον καστανιώνα της Αγιάσου
Τα κάστανα έσωσαν το 1940-41 πολύ κόσμο στη Λέσβο από την πείνα , αφού σιτάρι δεν υπήρχε και έκαναν από αυτά το ψωμί.
Το λικέρ CASTANELLI  της ποτοποιίας Γιαννατσή

Mια ενδιαφέρουσα διάλεξη στο σχολείο μας 

  • To Κάστανο και η ιστορία του

Στις 21 Οκτωβρίου έγινε στα πλαίσια του προγράμματος «Γνωρίζω τον τόπο μου» στο σχολείο μας μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη με ταυτόχρονη προβολή διαφανειών από τον γεωπόνο κ. Στρατή Καζαντζή για το κάστανο και την ιστορία του. Μάθαμε πάρα πολλά πράγματα που τα αγνοούσαμε, ενώ στο τέλος μοιράστηκαν στα παιδιά αχινοί με κάστανα. Τα σημαντικότερα πράγματα που ακούσαμε στην ομιλία ήταν τα παρακάτω:

 

 

> ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ : Από ξύλο  καστανιάς  γίνονται τα νταμπάνια (μεγάλοι δοκοί που χρησιμοποιούνται ως στήριγμα των σκεπών, οι τέμπλες (ξύλινοι   βλαστοί  καστανιάς που χρησιμοποιούνται στο ράβδισμα του καρπού της ελιάς) καθώς και έπιπλα. Επίσης από τον καστανιώνα παίρνουμε το καστανόχωμα (σαπισμένος κορμός καστανιάς - λίπασμα στα λουλούδια. Το μέλι της καστανιάς έχει έντονο χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που ελάχιστα πικρίζει.  

 

> ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΙΩΝΑ : Τα τελευταία χρόνια έγιναν πάνω από 300.000 εμβόλια στα δέντρα του καστανιώνα της Αγιάσου για να σωθούν από την αρρώστια που τα έχει προσβάλλει.  Βασικές ασθένειες του Καστανιώνα είναι η μελάνωση, το έλκος, η καρπόκαψα, το ρόδινο και το κόκκινο σκουλήκι που προσβάλλουν τους καρπούς και  η μαύρη αφίδα που προκαλεί ζημιές στα νεαρά φύλλα και τους τρυφερούς βλαστού.

 

> ΛΙΚΕΡ CASTANELLI:   Ένα νέο προϊόν που παράγει η ποτοποιία Πλωμαρίου Δημητρίου Γιαννατσή στο Πλωμάρι από τοπικές πρώτες ύλες (ούζο Πλωμαρίου, κάστανα και καστανόμελο από την Αγιάσο).Ξεχωρίζει για τα γευστικά του χαρακτηριστικά, αλλά και για τη συσκευασία του.

 

 

> ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ  : Η  Αγιάσος    φημίζεται για τον όμορφο καστανιώνα της και κάθε  Νοέμβριο γιορτάζει τον ερχομό των νέων καρπών. Η γιορτή του κάστανου ξεκίνησε το 2004 και κάθε χρόνο δίνει την ευκαιρία σε πολύ κόσμο να  γνωρίσει  τα κάστανα και να θαυμάσει τον καστανιώνα της Αγιάσου. 

  • Ξέρετε ότι:
  • Το κάστανο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Σχεδόν το 50% του κάστανου είναι νερό. Επίσης  έχει τις λιγότερες θερμίδες από όλους τους ξηρούς καρπούς  γι΄ αυτό  είναι  ιδανικό για  όσους   προσπαθούν να χάσουν βάρος.  
  •  Εάν κάποιος φάει   4 ψημένα κάστανα  παίρνει  80 θερμίδες, όσο δηλαδή  παίρνει αν  φάει μία φέτα ψωμί.
  • Στη διάρκεια της κατοχής   1941-1944  το κάστανο  έσωσε χιλιάδες  κατοίκους της Λέσβου από την πείνα, αφού σιτάρι δεν υπήρχε στο νησί και έκαναν μ΄ αυτό ψωμί.

Παρασκευή Μιχαλέλλη , Στ΄ Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής

 

Συγγραφέας: 
ΕΛΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΑ