Δημοτικό σχολείο Λουτρόπολης Θερμής

Επίσκεψη στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

  • Πως λειτουργεί ένα «Οικολογικό Κτήριο»

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Οικολογικά Σχολεία» επισκεφτήκαμε στις 8 Δεκεμβρίου το 5ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης , ένα αληθινά οικολογικό κτήριο , που δόθηκε σε χρήση μόλις πριν 3 χρόνια και λειτουργεί με τις αρχές της εξοικονονόμησης ενέργειας και με αυτοματισμούς που ενθουσιάζουν. Στόχος μας  να μυηθούν οι μαθητές στις αρχές της αειφορίας και να αντιληφθούν ότι οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και για αυτό  οφείλουμε να τους χρησιμοποιούμε με φειδώ.  Στο σχολείο οι εκπαιδευτικοί Νίκος Κουφάκης και Ολυμπία Γαλετσέλλη μας ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις του και στο σχολικό του κήπο, ώστε να πάρουμε ιδέες για τον δικό μας. Τα σπουδαιότερα από όσα μάθαμε ήταν τα παρακάτω!

> Η θέρμανση το χειμώνα εξασφαλίζεται από 60 ηλιακά πάνελ, που είναι εγκατεστημένα στην αυλή. Ο λογαριασμός του σχολείου στη ΔΕΗ   είναι ελάχιστος!!

> Τις  βρύσες δεν χρειάζεται να τις κλείσεις . Κλείνουν αυτόματα με φωτοκύτταρο , μόλις οι μαθητές πλύνουν τα χέρια τους ! Έτσι επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας.

> Στους διαδρόμους τα φώτα ανάβουν αυτόματα με φωτοκύτταρο, όταν το φως είναι λίγο ή όταν περάσει κάποιος και σβήνουν πάλι αυτόματα. Η  εξοικονόμηση ενέργειας είναι μεγάλη. !!

> Τα νερά από τη βροχή  , αλλά και από τις  βρύσες(τα λεγόμενα γκρίζα)  δεν  καταλήγουν στο δίκτυο αποχέτευσης, αλλά διοχετεύονται στις τουαλέτες! Έτσι  γίνεται φοβερή εξοικονόμηση στο νερό! Όπως μας είπαν το σχολείο έχει 130 μαθητές. Υπολογίζεται ότι ο κάθε μαθητής πάει στην τουαλέτα 2 φορές κατά μέσο όρο την ημέρα και κάθε φορά χύνεται από το καζανάκι 1 λίτρο νερό.  Επομένως εξοικονομούνται  (130Χ2=) 260 λίτρα νερό την ημέρα!!

- Να σημειώσουμε ότι το 5ο Δημοτικό Μυτιλήνης είναι από τα πιο παλιά του νησιού. Χτίστηκε την περίοδο 1928-1932, όταν  Υπουργός Παιδείας ήταν ο βουλευτής του νομού μας και πρώτος Νομάρχης της Λέσβου , Γεώργιος Παπανδρέου.  Αυτός έδωσε χρήματα και φτιάχτηκαν αρκετά σχολεία στη Λέσβο.   Τα εγκαίνια του έγιναν τον Οκτώβριο του 1933. Η ανακατασκευή του παλιού κτηρίου άρχισε το 2012 και τελείωσε το 2015.  Το ανακαινισμένο διδακτήριο αποτελεί την τελευταία λέξη της  τεχνολογίας αλλά και της οικολογικής διαχείρισης

Ευστρατία Τζαννή , Στ΄Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής

Συγγραφέας: 
ΕΛΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΑ